Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PTIČJA GRIPA U Americi je ubijeno 47 milijuna purica i pilića. Farmeri ih ubijaju posebno okrutnom metodom, kuhanjem na živo 

Ptičja gripa ponovno ubija rekordan broj peradi u SAD-u. Najsmrtonosnija epidemija u kojoj je 2/15. uginulo 50,5 milijuna ptica, ove će se godine ponoviti u još gorem izdanju. Ove godine od ptičje gripe u Americi je uginulo ili je ubijeno više od 47 milijuna ptica. Napao ih je novi oblik virusa ptičje gripe koji je na perad prešao s divljih ptica. Zbog epidemije država je uvela zabrane izvoza, a smanjila se i proizvodnja jaja i puretine, što je u kombinaciji s inflacijom drastično povisilo cijene uoči američkog Dana zahvalnosti, razdoblja kad se, uz božićne blagdane, troši najviše peradi. Meso peradi poskupjelo je 112 posto.

Farmeri se bore protiv podtipa virusa H5N1 koji je preživio tijekom ljeta, kada visoke temperature obično smanjuju ptičju gripu, objasnila je za Reuters Rosemary Sifford, glavna veterinarska službenica američkog Ministarstva poljoprivrede. Ista podvrsta širi se Europom u kojoj je također stanje najgore u povijesti. Ubijeno je gotovo 50 milijuna peradi, situacija je posebno loša u Velikoj Britaniji. Podtip virusa ptičje gripe koji je poharao peradarske farme na zapadu prvi je pun izoliran kod divljih pataka ali stručnjaci misle da već dugo živi u pernatoj divljači. Epidemija će se početi smirivati tek idućeg ljeta kad zaražene ptice počnu migrirati.  

Amerika nadzire četiri migracijske staze, duplo više nego lani, jer je opasnost veća.   Epidemija je od veljače zarazila jata u 42 države, dvostruko više nego 2015., pokazuju podaci američkog Ministarstva poljoprivrede. Infekcije su tijekom ljeta 2105. prestale a ove godine su se nastavile, takva otpornost virusa iznenadila je farmere i nisu se stigli pripremiti.  

Minnesota, najveći američki proizvođač purica, nakon tri mjeseca bez novih slučajeva od kolovoza se suočila s dva vala epidemije, veliko iznenađenje za epidemiologe. Kad se perad na farmi zarazi treba šest mjeseci za dekontaminaciju i uspostavu normalne proizvodnje. Očekuje se da će proizvodnja puretine ove godine pasti za dodatnih 6 posto.. Dodatnih jer su farmeri već i prije epidemije počeli smanjivati proizvodnju zbog rasta troškova. 

Poseban problem ove epidemije, na koji upozoravaju veterinari i udruge za zaštitu životinja, su dvije metode odstrela peradi; gušenje ptica pjenom za gašenje požara ili ugljičnim dioksidom, i zatvaranje ventilatora uslijed kojeg životinje ugibaju od ekstremno visokih temperatura i pare. Te su metode zabranjene u Europskoj uniji, u Americi ih još smiju koristiti.

No, borci za prava životinja upozoravaju da se kuhanje životinja na živo masovno koristilo na europskim farmama svinja tijekom pandemije Covida-19. Veterinari kažu da je umiranje od toplotnog udara jedna od najmučnijih smrti za životinje. 

Američko udruženje veterinara u smjernicama navodi da se ubijanje životinja toplotnim udarom dopušta samo ako je njime moguće ubiti više od 95 posto životinja u sat vremena. U nekim tajnim snimkama dostavljenima vlastima vidi se da se životinje često muče po dva do tri sata. Ovo pitanje se iz Amerike sada vraća i europskim regulatorima, jer europski farmeri postavljaju pitanje kako je moguće da se u Americi okrutno ubijanje zaraženih životinja rutinski koristi, a službeno su standardi proizvodnje hrane između SAD-i EU ujednačeni. Razlog je činjenica da su standardni ujednačeni na federalnom nivou, ali američke savezne države mogu donositi vlastite propise.  

Foto/ Artem Beliaikin/Unsplash

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.