Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sinoć je na svečanoj večeri na 17. katu zagrebačkog Westina proglašen pobjednik regionalnog polufinala S.Pellegrino Young Chef Academy

U utorak 8. studenog Zagreb je bio domaćin jednog od važnijih internacionalnih gastronomskih događaja dosad priređenih u Hrvatskoj. U Zagrebu se održavalo regionalno polufinale  S.Pellegrino Young Chef Academy. S.Pellegrino Young Chef najznačajnije je svjetsko natjecanje kuhara u dobi do 30 godina.

U Zagrebu su se za finale, koje će se održati iduće godine u Milanu, borili mladi chefovi iz Mađarske, Grčke, Izreala, Poljske, Slovenije, Rumunjske,  Malte i Hrvatske. Chefovi i njihovi mentori jela su pripremali u kuhinjama školskog centra Aspira gdje je bilo i ocjenjivanje. 

Pobijedio je Grk Gregory Kikis, s jelom The Story of Cod. “Htio sam dati moderni tvist tradicionalnom grčkom receptu i namiricama koje se nalaze na svakom stolu u Grčkoj. Cilj mi je bio predstaviti grčku gastronomsku kulturu kroz kombinaciju tradicije i modernosti. Naglasio sam kvalitetu grčke hrane izborom namirnica iz cijele naše zemlje. Moja poruka je da jednostavne stvari mogu biti kompleksne i da bismo se trebali inspirirati našim korijenima i poviješću,” rekao je Kikis u predstavljanju pobjedničkog jela. 

Hrvstaki predstavnik na natjecanju, sous chef zagrebačkog restorana ManO2 Ivan Tartaro dobio posebnu nagradu Aqua Panna Award for Connection in Gastronomy. Riječ je o važnoj nagradi jer je dodjeljuju mentori svih natjecatelja. Dobiva je mladi chef koji je pokazao najbolje razumijevanje i povezivanje različitih kultura u jelu. Tartaro, kojemu je mentor bio chef Mana2 Hrvoje Kroflin, natjecao se s jelom Grounding Roots, svojevrsnom posvetom njegovoj odluci da se nakon godina provedenih u Americi vrati u domovinu.

Grounding Roots bilo je jedino vegetarijansko jelo na natjecanju, u kojem je Tartaro kroz zero waste pristup predstavio različite jesenske mikrosezone u kontinentalnoj Hrvatskoj, kroz namirnicapoput gljiva, korjenastog povrća i divljeg bilja i različite tehnike fermentacije. Dvanaest dobitnika nagrada Connection odlaze na finale u Milano, gdje će među njima biti proglašen pobjednik.  

Story od Cod

Poslije proglašenja pobjednika počela je gala večera koju je pripremio Jeffrey Vella, šef petočlanog sudačkog žirija. Vella i njegov tim u improviziranoj su kuhinji na 17. katu zagrebačkog Westina, gdje se jednom davno nalazio restoran Opera, uspjeli skuhati neobično dobru večeru: kuhati za više od sto gostiju odjednom riskantan je zadatak. No, rižoto s esencijom goveđeg repa i mali janjeći odresci u dimljenim algama bili su zaista izvrsni.

Pobjednik regionalnog finala Gregory Kikis

Na regionalnoj su se večeri točili šampanjac Barons de Rothschild Brut, Erdoro Blend One, Erdoro Sivi pinot, Dingač St. Hills i Benvenuti San Salvatore. Moramo istaknuti da su najvažniju ulogu u dovođenju i organizaciji regionalnog finala S.Pelegrino Young Chefa natjecanja u Zagrebu odigrali Žara Malić i Danijel Šarušić iz Pago Croatie, uz operativnu suradnju Hrvoja Petrića i tima Pepermint.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.