Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Decanter je objavio veliki prilog o hrvatskim, slovenskim i hercegovačkim bijelim vinima. Rezultati su engleski ekscentrični, ali korisni 

Gianfranco Kozlović na Decanterovim je Svjetskim vinskim nagradama osvojio 97 bodova i platinastu medalju za malvaziju Santa Lucia iz 2017. godine. U upravo objavljenom posebnom Decanterovom prilogu Adriatic Whites, u kojem su Decanterovi kušači probali više od 150 bijelih vina iz Hrvatske, Slovenije i Hercegovine, ista ta Santa Lucia dobila je 90 bodova, što bi bilo jedva dovoljno za srebrnu medalju.

Riječ je o tipičnoj, engleskoj Decanterovoj ekscentričnosti i nedosljednosti koja, uostalom, bitno utječe na nakladu tog londonskog magazina (naklada nije visoka, oko 39 tisuća primjeraka za cijeli svijet). Najpoznatiji primjer Decantrove ekscentričnosti bio je eksces pri ocjenjivanju Dom Perignona iz 1996. godine, kojem je Decanterov tročlani žiri bio dodijelio 13,5 bodova, što je otprilike 80 na ljestvici do 100 bodova. Mjesec dana ranije veliki Steven Spurrier isto je to vino u istom tom Decanteru ocijenio s 19 ili 19,5 bodova od mogućih dvadeset. 

Decanter, dakle, nikad nije konzistentan, pa ni ocjene panela sudaca za Adriatic Whites ne treba shvaćati odveć ozbiljno.  No, neka od najbolje ocijenjenih vina zaista zaslužuju sve kompliemente.  Tu prije svega mislimo na Birin Grk, Merga Victin Pošip, Pilatovu Malvaziju sur Lie, Ipšinu malvaziju Santa Elena, Kabolinu malvaziju Amforu i Belu Burju iz Vipave.

Među drugim dobro ocijenjenim vinima svakako treba istaknuti malvaziju Omo Milana Budinskog, Tomazovu malvaziju Sesto Senso, Damjanićevu Akaciju, Fakinovu La Primu, Malvaziju Žana Belaja i obje Coronicine Malvazije. Zanimljvio je da su i dva debitanta, plešivički Erdoro i istarski Bastiàn dobili po 90 bodova. 

No, od samih je ocjena puno važnija činjenica da je Decanter posvetio čak 12 stranica regionalnim bijelim vinima, među kojima dominiraju hrvatska, i da je istarsku malvaziju proglasio superzvijezdom ovog velikog tastinga.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.