Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GOSTILNA MAHORČIČ Na manje od sat vremena od Rijeke možete uživati u odličnoj sezonskoj slovenskoj kuhinji. Soufflé od Zidaričevog sira i tartufa sam je vrijedan vožnje

Gostilna Repovž i Gostilna Mahorčič po mnogočemu su slične. Obje još imaju status donekle skrivenih dragulja u hrvatskoj javnosti. Prije otprilike pola godine kad smo posjetili Gostilnu Repovž, rekli su nam da nemaju previše gostiju iz Zagreba. Situacija je ista i u Gostilni Mahorčič. Nismo čuli hrvatski, samo talijanski i slovenski, a od Rijeke i Istre udaljeni su samo pedesetak minuta vožnje.

Obje gostilne kuhaju tradicionalnu, sezonsku i gotovo mikrolokalnu hranu s modernim pomacima. Fraza je to koja se nebrojeno mnogo puta čuje, pogotovo u hrvatskim medijima. No, Mahorčič i Repovž rijetki su izuzeci kod kojih je ona u potpunosti točna. Obje gostilne kuhaju originalna jela i nisu skupe. Naprotiv, jeftine su za kvalitetu koju nude. Ukratko, ovakvu razinu jednostavnih restorana voljeli bismo češće viđati u Hrvatskoj. 

U nastavku, malo veći fokus na Gostilnu Mahorčič. Gostilna je smještena u malom selu Rodik, mnogim Riječanima poznatom kao mjesto na putu za Trst. Mahorčič nudi jelovnik od pet, sedam ili devet slijedova i a la carte jela. Cijena je otprilike 10 eura po slijedu, i više nego korektno s obzirom da se radi o jednoj od najboljih slovenskih večera na kojima smo bili u zadnje vrijeme. Večera je započela pozdravom iz kuhinje, koji odmah pokazuje žanrovsku orijentaciju Mahorčiča. Iskrena, sezonska, tradicionalna kuhinja talentirane i kompetentne chefice Ksenije Mahorčič.

Fritule punjene sirom, krema od brancina na rižinom krekeru i imitacija tartufa punjena sirom i vrganjima odmah su pokazali da Mahorčič misli ozbiljno. Svaki zalogaj je maksimalno pogođen, s laganim okusima sasvim dovoljnima za početak večere. Slijedi cikla, nezaobilazna namirnica gotovo svih restorana, zbog čega čim čujemo cikla očekujemo nešto dosadno i već viđeno. Mahorčič, međutim, osporava tu predrasudu. Njihov tartar od cikle može se boriti sa svim fine dining izdanjima od Tiana do Griča. Ovu ciklu, osim same cikle, izdvajaju kiselo mlijeko, lješnjak, leća i listovi blitve koji je okuse dižu za nekoliko nota. Prilično je neobično da se u stvarno malom listu blitve osjeti cijela namirnica. Takvi su se momenti ponavljali cijelu večer.

Pileća pašteta, iako djeluje jednostavno, funkcionira vrlo dobro kao meki uvod u glavna jela, jeftnija verzija foie gras koja u nekim kontekstima funkcionira i bolje od gusje jetre. Pašta s kestenom, mrkvom i kokoši je ultimativni sezonski comfort food. Kestene nije lako uklopiti u slana jela, no chefica Mahorčič postiže više nego uspješan rezultat.

Pašta, kuhana precizno al dente, umak kremast i sočan bez kapi vrhnja. Inače, ova je pašta uvijek na Mahorčičevom jelovniku, mijenja se ovisno o sezonskim namirnicama. Nakon pašte dobili smo jelo koje se nikad ne mijenja, koliko smo shvatili riječ je o njihovu potpisnom jelu. Nabujak od Zidaričevog sira, žumanjak, svježi tartufi kad su u sezoni i lagani delikatni umak od ljutike. Definitivno najbolje jelo večeri, zbog kojega se samoga isplati doći kod Mahorčiča, jedno od najboljih koja smo probali ove godine.

Kao glavno jelo poslužili su nam svinjske obraze s pire krumpirom. Svinjski obrazi su tehnički perfektno pripremljeni, sočni i mekani bez ijedne žilice, sa slatkastim jusom koji im da je kick. Pire je školski primjer kako bi pire trebao izgledati. Preddesert i glavni desert okusima nude i više od očekivanog i prate visoke standarde ostalih tanjura. Konobarica nam je rekla da palate cleanser poslužuju u  šalicama starim 110 godina. Glavni desert je čisti sezonski, od kestena, klasičan i vrlo ukusan.

Hrana u gostilni Mahorčič je vrlo precizno žanrovski određena. Ona je ukusna, lijepo prezentirana i dobro komunicirana gostima, bez trikova i kvazimodernih elemenata koji su sami sebi svrha.  

Vinska karta je vrlo dobra i poduža, uglavnom je orijentirana na slovenska vina. Pohvalno je što su većina vina i pjenušaca dostupni na čaše. Nekoliko šampanjaca na karti nažalost ne toče na čaše. Konobar nam je vrlo stručno sugerirao pairing, u kojem nam se najviše svidjela Krapežova malvazija iz 2019, kao i činjenicu da vina doista nisu skupa. 

Servis je topao i srdačan, s pravom mjerom. Oboje konobara su iznimno ugodni i otvoreni za razgovor, ako gost to želi. Pohvalno je i što smo zamolili da u jednom trenutku uspore tempo posluživanja sljedova i bez servis je to bez problema prihvatio. 

Ambijent je ugodan i kućni, kako i priliči gostilnama. Prava je šteta što je bilo prehladno za jesti na terasi. 

Gostilnu Mahorčič entuzijastično preporučujemo, bilo bi lijepo vidjeti više hrvatskih gostiju u njihovoj sali, s koliko je blizu Istri i Kvarneru. 

GOSTILNA MAHORČIČ

Rodik 51, Kozina, SloveniJa

HRANA +4  VINA +4  SERVIS +4  AMBIJENT 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.