Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nasljednica carstva keksa Verena Bahlsen napustila je obiteljsku firmu. Nije više mogla trpjeti napade panike i plača

Dvadesetdevetogodišnja Verena Bahlsen istrčala je sa sastanka uprave kompanije Bahlsen gušeći se u suzama. Nekoliko dana kasnije, uprava je medijima potvrdila da Verena Bahlsen, koja je radila kao direktorica odgovorna za misiju kompanije, više nije zaposlena u Bahlsenu.

Nakon kratkog perioda medijskih nagađanja Verena Bahlsen u ponedjeljak je na svom Linkedin profilu u emotivnom postu objasnila što se dogodilo i otvorila vrlo važnu, vječno tabuiziranu temu mentalnog zdravlja na visokim menadžerskim pozicijama. 

“Stajala sam u polju žita u Njemačkoj s našim generalnim direktorom i gušila se od napada panike. Plakala sam na mnogim sastancima, “napisala je Bahlsen, “Ponekad sam bila neljubazna, ili nestrpljiva, prekidala sam ljude kad sam trebala slušati, bila hladna i tvrda kad sam trebala biti otvorena prema njima.” Bahlsen je zahvalila kolegama koji su je “toliko naučili” i napisala da je ponosna na svoj doprisnomom relansiranju triju brendova u vlasništvu kompanije.

Bahlsen je u javnosti postala poznata 2019. kad se morala ispričati zbog izjave da je njena obitelj bila dobra prema radnicima tijekom Drugoga svjetskog rata. Počelo je s izjavom u kojoj je sebe opisala kao kapitalisticiu koja “želi zarađivati i kupovati si jahte s dividendama.” Kad su je podsjetili da je njena obiteljska tvrtka profitirala od prisilnog rada žrtava nacističkog režima. Od 1943. do 1945. za Bahlsene je radilo oko 200 prisilnih radnika, uglavnom žena. Verena je odgovorila “da su ih plaćali koliko i Nijemce i bili dobri prema njima.” To je izazvalo javni bijes i Verena je uz ispriku obećala da će “više naučiti o povijesti kompanije čije ime nosi”.

O Vereninim navodnim mentalnim problemima nije se ništa znalo do objave na Linkedinu. Priznala je da se često “stidjela” kad bi je ljudi vidjeli u “njenim trenucima straha, nesigurnosti ili pucanja.” U budućnosti se želi baviti pisanjem, stažirat na snimanju filma ili raditi kao freelance stručnjakinja za brendiranje. “Ako netko ima posao za mene, javite,” napisala je, “Ali dajte mi prvo koji tjedan da odem surfati, sjediti na plaži i budem skandalozno neproduktivna.”  Nekoliko slavnih biznismena u zadnje je vrijeme počelo govoriti o stresu i pritiscima posla, Elon Musk je dao često citirani opis “velikih euforija, užasnih depresija i nesmiljenog stresa.” Čini se da je Verena Bahlsen popustila pod pritiskom stresa u svojoj firmi. Kritičari tvrde da je Bahlsenova nasljednica mentalno sasvim zdrava, samo je beskrajno arogantna.

Bahlsen je njemačka obiteljska firma, specijalisti za kekse i grickalice sa 130 godina tradicije, poznata po izvrsnim Leibniz keksima od maslaca, posebno po verzijama s čokoladom. Iako su izuzetno uspješni u brendiranju keksa, Bahlseni nisu osobito radili na imidžu obitelji. U veljači 2013. brončani znak firme u obliku keksa ukraden je sa zgrade sjedišta u Hanoveru. Kradljivci su kao otkupninu tražili donaciju za lokalnu dječju bolnicu. Bahlseni nisu htjeli vratiti, znak je vraćen. Od 1999. do 2018. jedini vlasnik i direktor firme bio je Werner Michael Bahlsen. Firmu sada vodi uprava profesionalnih menadžera a Bahlsen je predsjednik.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.