Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Franko’s, jedina hrvatska pizzeria koja je ušla u europski Top 50, uvodi istarsku pizzu No Fake Truffles i Slavonsku s kremom od čvaraka

Zagrebački Franko’s ovih dana na jelovnik uvodi dvije nove pizze, inspirirane hrvatskim regionalnim kuhinjama. No Fake Truffles istarska je pizza s tri bitna elementa istarske gastronomije: kobasicom  od boškarina, istarskim maslinovim uljem (mislimo da koriste vodnjanski Torčol) i crnim tartufima koji se ribaju za stolom: dakle nije riječ ni o tartufati, ni o ulju od tartufa nego o pravim crnim tartufima. Tu su još i mladi istarski sir, pa fior di latte, sušene rajčice i masline. 

Kao većina Frankovih pizza, i No Fake Truffles je pizza s pomakom: pomak u ovom slučaju čine krema od plavog graška s pireom od suhih smokava. No Fake Truffles jedna je od gastronomski najatraktivnijih pizza u Zagrebu; mogla bi postati bestseler.

Slavonska pizza sigurno će postati bestseller, naprosto zato što sadrži kremu od čvaraka. Čvarci su podjednako popularni među običnom i “hipsterskom” publikom; čvarci su unatrag desetak godina postali jedna od najcjenjenijih svinjskih prerađevina u Hrvatskoj, o čemu svjedoči i njihova konstantno visoka cijena. Osim kreme od čvaraka, koja nije masna, slavonska pizza sadrži i cvjetove tikvica i tanke šnite sušenih svinjskih obraza. Slavonska je, zapravo, začuđujuće lagana.

No Fake Truffles i Slavonska pizza nastavljaju niz regionalnih Frankovih receptura, koje su počele a izvrsnom baranjskom pizzom Creamy Baranja. Frankovo tijesto za napoletanu, koje se sada radi od bige, hrskavo je, mekano, tanko, elastično i zaista neobično lagano; premda pizze nisu male, i kad pojedete cijelu ne osjećate težinu u trbuhu.

Podsjetimo, Franko’s Pizza & Bar jedina je hrvatska pizzeria koja je ušla na listu 50 najboljih europskih pizzerija izvan Italije. Franko’s je na toj listi već drugu godinu zaredom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.