Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

‘HRANA ĆE LETJETI, SUZE ĆE TEĆI’ BBC snima seriju Boiling Point, po najboljem filmu o chefovima svih vremena

boiling-point

Boiling Point (Točka pucanja) redatelja  Philipa Barantinija najbolji je film o restoranskoj industriji ikad snimljen. Prikazan na lanjskom Zagreb Film Festivalu, Boiling Point s impresivnim Stephenom Grahamom u glavnoj ulozi, u jednom kadru prati zadnjih nekoliko dana do psihološkog sloma poznatog londonskog chefa.

Riječ je o dugometražnom nastavku istoimenog britanskog kratkog filma uz 2019. godine koji je Barantini također snimio s Grahamom. Glavni lik priče je chefa/vlasnik fine dining restorana, koji je u dugovima, ne može kontrolirati ni sebe ni restoransko osoblje, raspada mu se privatni život a stres pokušava ublažiti kokainom i votkom. Njegov restoran tek postaje jedno od najvrućih mjesta, a već se zapravo urušava.

Film hiperrealistično prikazuje stalni osjećaj neodrživosti suvremene restoranske industrije. Likovi su nevjerojatno precizno definirani, sous chefica je ta koja vodi kuhinju baš kao u mnogim restoranima poznatih chefova: ona je marljiva, lojalna, odgovorna i ozbiljna. Tajni investior u restoran, celebrity chef i bivši šef glavnog junaka koji zapravo ne zna kuhati, želi preuzeti restoran jer mu chef/vlasnik ne može vratiti 200 tisuća funti. Osim što želi preuzeti restoran, tajni investitor želi izbaciti sous cheficu radi neke PR situacije, čime režiser sugerira kako dobri i ozbiljni ljudi u restoranskom poslu često ne prolaze, valjda zato što nisu spremni na sve moguće podvale koje se odvijaju iza scene fine dininga.

Konobari i kuhari kasne na posao po sat vremena, drugi ne žele raditi svoj posao, komunikacija između sale i kuhinje stalno je na rubu noža, influenceri maltretiraju osoblje…U prikazu svakodnevnog restoranskog života Boiling point točan je kao dubinski dokumentarac.

Premijerno prikazana na festivalu u Karlovym Varyma u kolovozu 2021, Boiling Point po treći put se vraća, ovoga puta kao televizijska serija u BBC-jevoj produkciji. Serija će imati pet epizoda, snimanje počinje iduće godine. Radnja se nastavlja šest mjeseci nakon trenutka kojim film završava. Chefa Andyja ponovno glumi Graham, sous cheficu Carly ponovno vinette Robinson, samo što je Carly u seriji napredovala i vodi vlastiti restoran. Producenti i koscenaristi su također isti kao za film, zašto mijenjati pobjedničku ekipu.

Autori Boiling Pointa kažu da su prijedlog za seriju prihvatili jer su vidjeli da njihov film rezonira puno šire i dublje nego što su očekivali. Restoranska industrija, posebno fine dining nakon pandemije, u priličnom je financijskom, idejnom i psihološkom burnoutu (o tome više možete pročitati OVDJE).

Novih modela nema na vidiku, sve manje mlade radne snage gura se u profesiju koja ne poznaje privatni život ni radnička prava. Restorani su izloženi inflaciji, poremećajima nabave, utjecaju klimatskih promjena i sve nerealnijim očekivanjima. Restorani su i mjesta na kojima se sreću najrazličitiji ljudi, iz različitih socijalnih i kulturnih sredina, s različitim osobnim problemima i izazovima, nepresušan izvor drame. “Ponosni smo da će naša serija biti medij za njihove priče s likovima i glumcima u koje se publika već zaljubila. Hrana će letjeti, suze će teći,” obećava redatelj Barantini. Evo kratkog podsjetnika na film.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.