Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

COFFEE-B vs NESPRESSO Može li espresso u kuglicama postati ubojica kapsula?

Možemo kritizirati kavu u kapsulama koliko hoćemo, ali dosad nije izmišljeno ništa bolje ako ne želite kupovati skupe aparate i pohađati tečajeve za bariste. Kapsule su omogućile baš svakome da kod kuće, u uredu ili hotelskoj sobi napravi espresso koji se da piti, s relativno konzistentnim rezultatom. Mane kapsula su različiti sistemi vezani uz brendove, cijena i, najviše ,smeće koje stvaraju. Plastika i aluminijum uglavnom.

Švicarski brend Migros ima drugi prijedlog. Napravili su espresso aparat koji priprema espresso komprimiran u kuglice, bez pojedinačne ambalaže. Zovu ga beans-to-cup espresso aparat. Patentirane kuglice, nemaštovito nazvane coffee Balls, na tržište su izašle kao održivija alternativa kapsulama ali i kao proizvod za malo ozbiljnije ljubitelje kave. “Stigla je nova generacija kapsula, to bez kapsula,” izjavila je jedna od autorica CoffeeB sistema Caroline Siefarth predstavljajući proizvod. “Napravit ćeo revoluciju u načinu na koji pijete single-serve kave.”

Ekološki aspekt je jasan. No kako CoffeeB planira privući zagrižene obožavatelje kave baš i nije najjasnije. Kava je komprimirana u kuglice i omotana tankim prozirnim slojem bez mirisa i okusa, koji čuva aromatiku i štiti kuglice od oštećenja. Kad se kuglica ubaci u aparat, nekoliko iglica probuši kuglicu i stisne je kako bi se odigralo sve što treba da dobijete espresso. Nije bilo lako pronaći recenziju CoffeeB sistema na internetu koja djeluje uvjerljivo, ali imali smo sreće da ga je testirao engleski barista i YouTube influencer James Hoffman. Koji kaže da CoffeeB daje espresso vrlo sličan Nespressu, iako bi se dalo zaključiti da mu je CoffeeB ipak nešto ukusniji.

Kao mane naveo je mediokritetski okus kave kad se kuha na nižoj temperaturi i očigledno neizbježan manjak aromatike od kojeg pate kave pakirane mljevene. U ostalom je CoffeeB čak i dobro prošao. Nakon što CoffeeB mašina servira espresso (radi i produženi i kratki) kuglice se mogu baciti na kompostiranje. CoffeeB vjerojatno neće napraviti baš takvu revoluciju u našim svakodnevnim navikama, ali je inspirativan primjer kako drugačije promišljati pijenje kave danas kad smo svi potpuno ludi za njom, a klima i okoliš nam šalju signale da ne možemo nastaviti po starim navikama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.