Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

NUTELLA-FACEBOOK 1:0 Giovanni Ferrero sada je bogatiji od Marka Zuckerberga

giovanni-ferrero

Na novoj Bloomberg Billionaires Index listi talijanski su novinari uočili, ne bez lokalpatriotskog ponosa, zanimljiv detalj. Predsjednik talijanske Ferrero Grupe, vlasnika Nutelle, sada je bogatiji od vlasnika Facebooka. Bogatstvo Giovannija Ferrera na Bloombergovoj je listi procijenjeno na 38,9 milijardi dolara, što ga svrstava na 25. mjesto u ukupnom poretku. Zuckerberg je iza njega, s 38,2 milijarde. Je li Nutella zaista jača od Facebooka?

Glavni razlog ovogodišnjeg poretka su loši burzovni trendovi za tehnološke kompanije i posebno pad  vrijednosti dionica Facebooka. Od zadnje Bloomberg Billionaires liste Zuckerberg je izgubio 11,2 milijardi dolara. Otkad je Zuckerberg Facebook odlučio preimenovati u Metu i proglasio sebe vrhovnim božanstvom Metaversa, investitori su se počeli naglo hladiti. Zuckerberg nije jedini, padaju vrijednosti dionica Alphabeta, Amazona i Microsofta. Nakon objava prognoza za treći i četvrti kvartal te su kompanije skupa s Metom (ex Facebook) izgubile 350 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Meta je imala najgori tjedan od IPO-a 2012.

Ferrero je 2018. kupio cijeli Nestleov konditorsksi biznis u Americi. Lani su prijavili 14 milijarde dolara prometa. Giovanni Ferrero, jedan od najbogatijih Europljana, 2011. je preuzeo funkciju direktora grupe Ferrero zajedno s bratom Pietrom. Nakon bratove iznenadne smrti ostao je jedini direktor.

Giovanni je obiteljski biznis proveo kroz posebno teška vremena, pandemiju i početak rata u Ukrajini, proširio i utvrdio biznis u Americi. Najvažniji doprinos Giovannija Ferrera bilo je micanje opsesivnog fokusa s Nutelle i kućnih brendova i traženje rasta kroz akvizicije, jer mu je bilo jasno da se Ferrero samo sa svojom proizvodnjom neće moći nositi s konkurentima poput Marsa i Mondeleza.

Naslijedio je vrlo solidan biznis, Ferrero je kad je on preuzeo vodstvo radio s 10 posto čistog profita. Riskirao je mnogo. Da je bio u krivu, spiskao bi bogatstvo koje je njegova obitelj gradila nekoliko generacija. Ali Giovanni Ferrero bio je uglavnom u pravu. Prije sedam godina kupio je čuvenog britanskog proizvođača čokolade Throntons, a 2018. Nestleovu industriju slatkiša u Americi za 2,8 milijardi dolara u gotovini. Ferrero je dobio goleme nove proizvodne kapacitete i masovno popularne brendove, što je isprva smanjilo profitne marže jer su ušli i u niže cjenovne rangove, ali im je dugoročno donijelo neophodnu skalabilnost i rast prometa. S Nutellom, Kinderom, Ferrero Rocherom, Tic Tac bombonima i nekim od najprodavanijih američkih i britanskih čokoladica, Ferrero je od ikonografske talijanske firme izrastao u globalnog konditorskog diva.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

NUTELLA-FACEBOOK 1:0 Giovanni Ferrero sada je bogatiji od Marka Zuckerberga

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min