Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U 73. godini umro je legendarni chef Heinz Winkler

U Achau im Chiemgau u okrugu Rosenheim u Bavarskoj u petak je u 73. godini nakon teške bolesti preminuo Heinz Winkler, kuharska legenda, prvi talijanski chef s tri Michelinove zvjezdice i jedan od najmlađih chefova s tri zvjezdice svih vremena. Winkler je rođen u Južnom Tirolu, a od 1978. je živio i radio u Njemačkoj, do samog kraja. U bolnicu je prevezen upravo iz svog restorana i hotela Residenz Heinz Winkler koji je otvorio 1991. godine. Residenz je bio Winklerov životni projekt i najveća profesionalna strast. 

Heinz Winkler rođen je u Bressanoneu u Južnom Tirolu 17. srpnja 1949. godine. Bio je najmlađi od jedanaestorice braće u obitelji koja je živjela od farme u planini. U svojoj biografiji opisao je odrastanje u ekstremnom siromaštvu u Alto Adigeu. Majka mu je umrla kad je imao samo tri godine. Kao četrnaestogodišnjak je počeo raditi kao šegrt u kuhinji hotela Laurenz u Bolzanu. Sedam godina radio je u raznim hotelima u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Švicarskoj da bi 1973. postao head chef u dva hotela u St.Moritzu, Schlosshotela Pontresina i Kulma.

Nakon toga godinu je dana kuhao s Paulom Bocuseom i kasnije s Eckhartom Witzigmanom kojega je naslijedio u čuvenom restoranu Tantris u Münchenu. Godine 1981. Winkler je postao najmlađi chef s tri Michelinove zvjezdice. Tu je titulu držao dugo, sve dok ga 1994. kao najmlađi nije naslijedio Marco Pierre White a 2002. Massimiliano Alajmo. Winklerova kuhinja elegantno je i s najvišim ambicijama sintetizirala talijanske i njemačke utjecaje na paradigmi nove francuske kuhinje koju je naslijedio od Bocusea. Winkler je značajno utjecao na njemačku gastronomiju i prvi je chef koji je dobio visoko nacionalno odlikovanje Savezni križ za zasluge.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.