Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MANOV POUČAK Ne zapošljavate chefa jednog od najboljih svjetskih restorana da peče bifteke vašim prijateljima nogometašima

biftek-g

Boljim poznavateljima zagrebačke restoranske scene već je barem godinu dana jasno da se s Manom u Medvedgradskoj dešavalo nešto loše . Degustacijski se meni, naime, nije bitnije mijenjao dulje od godinu dana, što je potpuno nezamislivo za chefa ranga Matije Bogdana. Usput govoreći, chef Bogdan na društvenim je mrežama objavljivao fotografije novih jela ali je tasting menu na Manovoj web stranici uporno ostajao isti.

Zatim je krajem ljeta ManO u Gliptoteci počeo raditi samo jednu smjenu, što se dogodilo prvi put u sedamnaest godina postojanja tog zasluženo popularnog restorana. Pa je prije par dana objavljeno da se ManO zatvara zbog obnove Gliptoteke, što je bio dobar povod da Matija Bogdan objavi kako napušta ManO.

Ovdje valja reći da gospodin Bogdan ne spada među chefove koji često, brzo i nepromišljeno mijenjaju poslove. Naprotiv, Bogdan je ne tako davno baš na Kultu Plave Kamenice, kazao da je dugotrajna lojalnost pojedinom restoranu bitan preduvjet profesionalne afirmacije pojedinog chefa. 

Zašto je onda chef Bogdan napustio ManO? Prije otprilike dvije godine razgovarali smo o strukturi i ukusu Manovih gostiju i o Bogdanovom kuhanju. Bogdan je prilično iskreno rekao da velik broj Manovih gostiju zapravo uopće ne zanima njegova hrana u Manu: “Oni uglavnom ni ne znaju što mi kuhamo. Dolaze se provesti, popiti koju bocu skupog vina i pojesti bilo što, a naradije bi stalno jeli velike komade mesa.”

ManO u Gliptoteci specifičan je restoran, koji je godinama okupljao specifičnu publiku: uspješne sportaše, uglavnom nogometaše i njihove djevojke, supruge i prijatelje, ljude s estrade i pripadnike imućnijih ali katkad rubnih slojeva zagrebačkog društva, slično svojedobno ultrapopularnoj Atlanti u Tkalčićevoj. Primjerice, prije desetak godina među najvažnije Manove goste, do kojih je vlasniku bilo posebno stalo, ubrajala su se braća Mamić.

Matija Bogdan bio je prvi sous chef i šef laboratorija u londonskom Ledburyu, svojedobno jednom od najboljih restorana na svijetu. On je, dakle, godinama igrao u NBA, i to u završnici NBA-ova play offa. Ozbiljnog igrača iz NBA ne angažirate da bi igrao ulični basket. A bsš se to dogodilo Matiji Bogdanu.

U oproštajnoj objavi na Instagramu, Bogdan je rekao da mu treba novi sustav vrijednosti. Sustav vrijednosti kojem je bio izložen u Manu u Gliptoteci naprosto ne odgovara njegovim profesionalnim ambicijama i radnoj filozofiji.

Matija Bogdan u prvih je godinu ili dvije u Manu briljirao. ManO je mogao postati najprofesionalniji i jedan od tri ili četiri najbolja restorana u Hrvatskoj. Ali nije. ManOv poučak u slučaju velikog chefa Matije Bogdana sasvim je jasan. Ne dovodite chefa iz jednog od najboljih restorana na svijetu da peče steakove vašim prijateljima nogometašima.

(Nemamo, naravno , ništa ni protiv steakova ni protiv nogometaša).

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.