Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi list piše da riječki kafići skraćuju radno vrijeme jer nemaju dovoljno gostiju

Novi list danas izvještava o novom trendu smanjivanja troškova za ugostitelje, posebice kafiće; skraćivanje radnog vremena ili dvokratnom radu. Filodrammatica, kavana u lijepoj historicističkoj zgradi s kraja 19. stoljeća na riječkom Korzu, odlučila je skratiti radno vrijeme do 19.30 tijekom radnog dana, prema informacijama na Googleu. Razlozi su višestruki, od inflacije i skupljih energenata do problema s pronalaskom radne snage, no ipak jedan od najbitnijih je nedostatak gostiju.

Tijekom tjedna u popodnevnim satima riječki ugostiteljski objekti zjape prazni. Danas smo u popodnevnom obilasku grada uočili uistinu veliki broj polupraznih kafića. U petak poslijepodne najljepšeg mogućeg jesenskog dana po završetku uobičajenog radnog vremena, mnogi kafići na Korzu i kod kazališta nisu imali goste. Već smo se navikli vidjeti i restorane u kojima usred tjedna konobari umiru od dosade u večernjim satima jer nemaju što raditi.

Istina je da riječka gastronomska scena nije pretjerano uzbudljiva i kada bi se poboljšala možda bi situacija bila drukčija. Prije nekoliko dana vlasnik jedne slastičarnice, najbolje riječke i sigurno jedne od boljih u Hrvatskoj, rekao nam je da ozbiljno razmišlja o otvaranju ekspoziture u Zagrebu, upravo zbog toga jer publika ne cijeni njegov rad. Drugi poznati riječki ugostitelji sjetili su se kreativnog rezanja troškova pa neki ne primaju narudžbe za hranu i piće za stolom, već po narudžbe gosti idu sami za šank. 

U Zagrebu je pak situacija drukčija od riječke. Mnogi zagrebački ugostitelji bi vrlo rado radili cijeli dan, no ne mogu jer nemaju dovoljno radne snage. No ipak, kultura izlaženja u restorane i kafiće u ova dva grada bitno se razlikuje. Zagreb nudi više kvartovskih mjesta za izlaske kakvih Rijeci kritično nedostaje, a publika se u najpopularnijim restoranima i barovima bori za mjesto. 

Rijeka i Kvarner se tako, kada nije sezona, približavaju talijanskom principu rada ugostiteljskih objekata gdje gotovo svi rade dvokratno osim velikih fast food lanaca. Što je u konačnici potpuno razumljivo s obzirom na nedostatak gostiju. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.