Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dario Grabarić upravo je postao prvi WSET-ov cetificirani edukator za jaka pića u Hrvatskoj

grabaric-wset

Wine and Spirit Education Trust (WSET) jedna je od najuglednijih svjetskih obrazovnih institucija za vina i žestoka pića.  Unatrag dosta godina WSET djeluje u Hrvatskoj, a položeni treći stupanj WSET-a trebao bi predstavljati onu obaveznu razinu obrazovanja, koja se podrazumijeva za ambiciozne sommeliere novijih generacija.

WSET-ovi programi za žestoka pića u Hrvatskoj su, nažalost, značajno manje poznati nego WSET-ovi vinski tečajevi. Utoliko je značajnije što je Dario Grabarić, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate, ovih dana položio ispit za WSET-ova certificiranog edukatora za žestoka pića. Grabarić je već ranije položio treći stupanj WSET-a za jake alkohole, a sada nosi titulu WSET Certifed Nominated Spirits Educator (Cerificirani edukator za žestoka pića).

Proces polaganja ispita skupa s treningom traje sedam radnih dana, tijekom kojih kandidat prolazi kroz niz testiranja i evaluacija. Kandidat tijekom treninga mijenja uloge predavača, studenta i nominiranog edukatora. Na kraju, svaki kandidat izlazi pred Ocjenjivačku komisiju i polaže teorijski, ali i tasting dio ispita.

Kandidat mora položiti četiri modula i održati izlaganje uz konačnu samoprocjenu, što je odlučujući faktor ukupnog prolaza i dobivanja certifikata. Proces edukacije odvijao se online, uz četiri edukatora iz sjedišta WSET-a u Londonu, i dvoje ocjenjivača iz Velike Britanije i Hong Konga.

Dario Grabarić prošao je proces dobivanja ceritfikata za WSET-ova edukatora u suradnji s Wine Academy Croatia, koja će iduće godine pokrenuti hrvatske obrazovne programe za destilate. Znanje je najvažniji sastojak svakog ozbiljnog posla s vinima i jakim pićima. Na hrvatskoj sceni jakih pića znanje se nedovoljno cijeni i kad je riječ o proizvođačima i ugostiteljima i distributerima. Krajnje je vrijeme da se to promijeni.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.