Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Reblochon francuskog afinera Mons spada među najfinije sireve koje smo ikad kupili u Hrvatskoj

Reblochon je sir iz francuske pokrajine Savoie, koji se proizvodi od sirovog  kravljeg mlijeka. Reblochon je dobio AOC (zaštitu porijekla) 1958. godine a pravila nalažu da se Reblochon mora početi proizvoditi pola sata poslije mužnje (što je, naravno, neprovjerljivo). Ne postoji, ili barem ne bi smio postojati pasterizirani Reblochon.

Mons je čuvena francuska obiteljska sirana i afinerska tvrtka iz Loire. Afineri kupuju sireve od mljekara koji ih proizvode, pa ih školuju, dozrijevaju i prodaju pod svojim imenom.  Mons je 60-tih godina osnovao Hubert Mons kad je sa suprugom počeo prodavati sireve na tržnicama u Roanni.

Njegov sin Hervé Mons otvorio je obiteljsku siranu i počeo uspostavljati kontakte s najboljim mljekarima i sirarima u Francuskoj. Danas Mons proizvodi široki asortiman vrhunskih sireva od mlijeka svojih stada koza, otkupljuje mlijeko iz regije za svoje sireve i afinira sireve iz cijele Francuske i šire, na dva jedinstvena mjesta u Loiri, u špiljama u svom sjedištu St Haon le Châtel i u napuštenom željezničkom tunelu u Collongei koji su sami renovirali. Godine 2000. Hervé Mons osvojio je prestižnu titulu Meilleur Ouvrier de France (MOF), najveće priznanje koje Francuska dodjeljuje za zanatstvo. 

Manji kolut Monsova Reblochona danas smo kupili u zagrebačkoj vinoteci Moments u Masarykovoj ulici. Sir je naprosto nevjerojatno fantastičan: preraskošno kremast, voćno-herbalne arome i okusa, sa sasvim blagom, začinskom gorčinom na kori. Zaista se ne sjećamo kad smo u Hrvatskoj probali ovako karakteran, originalan i gotovo savršen sir.

Monsov Reblochon iz Momentsa, koji smo probali uz čašu bijelog Chateau Musara iz 2015. godine nije, naravno, jeftin. Neveliki kolut košta oko 120 kuna . Ali sir je doslovno genijalan. Mogao bi završiti na kolicima za sir bilo kojeg restorana s dvije, i ponekih s tri Michelinove zvjezdice.  Monsov Reblochon pokazuje kako mogu izgledati uistinu vrhunski sirevi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.