Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bijeli tartuf? Ne, najskuplja gljiva na svijetu je Yartsa gunbu. 31.000 eura za kilogram 

Toliko rijetka i skupa da se nije ni afirmirala u međunarodnoj visokoj gastronomiji. Najskuplja gljiva na svijetu, tibetanska Yartsa gunbu, cijenom daleko nadmašuje bijeli tartuf i u njegovim najproblematičnijim sezonama poput ove. Ove godine cijena kilograma prvoklasnog bijelog tartufa tuber magnatum pico penje se do 5000 eura za kilogram. Yartsa gunbu košta više od 30 tisuća eura za kilogram.

Sam razvoj ove gljive čini je jedinstvenom. Yartsa gunbu je ono što ostane nakon što se spore parazitske gljive Phiocordyceps sinensis pomoću vjetra rasprše i inficiraju larve određen vrste noćnog leptira koji živi na jugozapadu Kine blizu Tibeta.  

Larve koje su spore napale zimi odelaze pod zemlju kako bi se zaštitile od hladnoće. U proljeće se spore aktiviraju i pojedu larve ostavljajući za sobom samo njihov oklop. Gljiva nastavlja rasti hraneći se larvama i razvija neku vrstu smeđe stabljike koja izlazi iz zemlje četiri do pet centimetara. Yartsa gunbu raste samo na visinama većima od 4000 metara i jako je rijetka, teška za branje. Zato toliko i košta.

I berači su rijetki, jer na visinama na kojima raste ima oko 40 posto kisika dostupnog u nizinama. Tibetanci je beru u svibnju i lipnju. Branje ove gljive zahtijeva stručnost jer gljive nisu velike a rastu na prostranstvima. Kaže se da berači od jedne do druge gljive hodaju više od 15 minuta, nekad i po dva sata. Okus Yartse je vrlo delikatan i jako cijenjen u kineskoj kuhinji. Gljiva se prije upotrebe suši.

Kao i mnoge ekstremno rijetke namirnice, yartsa gunbu se smatra lijekom za sve iako za to nema znanstvenih dokaza. Sušena gljiva ima čvrsto meso, slatkasti aftertaste i koristi se samo u visokoj kuhinji. Osim u gastronomiji, dosta je omiljena u koruptivnim aktivnostima. Dalaj Lama ju je zbog toga nazvao “uzrokom tibetanskog jada.” 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.