Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VOĆNI SKANDAL U ISTRI Glas Istre tvrdi da su OPG-ovi iz Motovuna prošlog ljeta prodavali trešnje i šljive iz Albanije i Srbije kao istarske

Poljoprivrednica iz Kaldira kraj Motovuna javila se uredništvu Glasa Istre s prilično uvjerljivom pričom o krivotvorenju porijekla voća koje se ovog ljeta prodavalo na istarskim tržnicama. “Prošlog ljeta netko je prijavio elementarnu nepogodu, da im je uništeno 95 posto usjeva. Nakon toga, pokupovali su sve što su mogli u veleprodaji pa su to voće cijelo ljeto prodavali kao svoje, domaće, usprkos prijavljenih 95 posto štete, za koji su dobili iznos od 2,6 milijina kuna odštete,” stoji u pismu koje je gospođa iz Kaldira poslala Glasu Istre.

Glas Istre piše da ima fotografije koje prikazuju pojedine OPG-ovce iz Motovuna kako kupuju voće u veleprodajnim skladištima. Radilo o šljivama iz Srbije, breskvamai iz Grčke, jagodama iz Grčke, trešnjama iz Albanije i marelicama, kruškama i nektarinama iz Italije. Sve se to voće prodavalo kao da je uzgojeno na OPG-ovima koji su prijavili 95 postotnu štetu.

Načelnik općine Motovun tvrdi, međutim, da OPG-ovi zaista jesu prijavili štetu od skoro tri milijuna kuna, ali da im nije isplaćena gotovo nikakva odšteta. U svakom slučaju, prilično je skandalozna sama činjenica da su pojedini OPG-ovi iz Motovuna uvozno voće sa zelene tržnice prodavali kao lokalno voće iz vlastitog uzgoja.

Ova je praksa, nažalost, raširena već dugo godina. Najpoznstiji je svakako slučaj svojedobno ugledne tvrtke Eko Sever, za koji je Telegram.hr dokazao da je ekološke proizvode iz vlastitog uzgoja zapravo kupovala na Zelenoj tržnici. A stalni kupci na tržnici Kvatrić već godinama znaju na kojoj se klupi prodaje autentična roba, a na kojoj voće i povrće s veletržnice. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.