Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Frida u Kaptol centru, u kojoj sada kuha Marko Jantolek, ima skoro uzorni, blago sezonski bistronomski meni

Danas smo svratili na gornju terasu Kaptol centra da bi uživali u suncu i popili Orval, naše ipak najdraže pivo. Pa smo usput pogledali Fridin meni, koji nas je više nego ugodno iznenadio.

Frida je, podsjetimo, restoran i bar na gornjoj terasi Kaptol centra, otvoren prošle godine. Bar je često pun a restoran baš i ne, što nije neobično. Kad smo lani jeli u Fridi, hrana je bila korektna ali nedovoljno profesionalno pripremljena, dok je jelovnik bio primjer hrvatskog restoranskog mainstreama: nije bio loš, ali nije bio ni uzbudljiv. 

Stoga nas je jako ugodno iznenadio novi, jesenski Fridin meni koji smo danas pogledali. Riječ je o skoro uzornom primjeru umjereno sezonske bistronomije. Novi Fridin meni, koji potpisuje chef Marko Jantolek (ex Matrix) otvara se juhom od kestena. Slijedi veluta od brbavica i vermuta sa zelenom jabukom, pa hobotnica s kimchijem, ručno kosani tartar biftek, carpaccio od vrganja i naposljetku carbonara s lignjama i slaninom crne slavonske svinje.

Među glavnim jelima ističu se cannelloni punjeni teletinom u umaku od lisičarki, dry aged pačja prsa s chutneyem od mandarine i pestom od mente i pistacija, i jelenji kare s kremom od žižula i suhim smokvama u portu. Svi opisi hrane tehnički su veoma precizni; jasno je da je meni radio itekako kompetentan chef.

Danas, nažalost, nismo mogli ručati u Fridi, pa ne znamo je li ta hrana zaista dobra ili se radi o izvrsnom meniju bez pravog pokrića.  No meni zaista mnogo obećava, tako da ćemo u Fridi sigurno ručati ili večerati u idućih par dana. Na vinskoj listi treba dosta raditi. Ozbiljni  restorani, primjerice, ne smiju držati šampanjac u bočicama od dva decilitra.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.