Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Genijalni šampanjci Nicolasa Maillarta došli su u Hrvatsku. Lu-Ma prodaje Platine i Rose

Evo što, dakle, piše na web stranici šampanjske kuće Nicolas Maillart. 

Richard Juhlin: “Nicolas Maillart najbolji je champagne grower godine za 2021.”

Jolivettes, najbolji šampanjac na svijetu u kategroji blanc de noirs za 2020.

Montchenot; ušao među 10 najboljih šampanjaca u kategoriji blanc de noirs za 2021.

Rose: ušao među deset najboljih rosea za 2021.

Decanter; 95/100 za Brut Platine u 2017.

Wine Entuhusiast: svi Maillartovi šampnajci ocijenjei s više od 90 bodova u 2015.

Dakle, posve je očigledno da je Nicolas Maillart trenutno najveća, ili jedna od najvećih zvijezda na sceni growersa, neovisnih šampanjerija koje proizvode vino isključivo od grožđa iz vlastitih vinograda.  Obitelj Maillart bavi se vinogradarstvom od 18. stoljeća, a Nicolas Maillart, enolog i sadašnji vlasnik, preuzeo je vinariju 2003. godine.

Maillartovi vinogradi nalaze se u Montagne de Reims, i zasađeni su sa 75 posto crnog pinota. Ostatak čini chardonnay, ali tu je i petit meslier, manje poznata sorta, koju Maillart želi revalorizirati. Maillart posjeduje više certifikata za održivost i ekologiju.

Kad smo prije dva tjedna boravili u Reimsu, pili smo pretežno Maillartove šampanjce, tako da smo na kraju kušali gotovo cijeli portfolio, osim Jolivettes, kojeg trenutno nije bilo na tržištu, ali su lokalni distributeri očekivali nove količine u idućih nekoliko dana.

Zajednička značajka svih Maillartovih šampanjaca jest iznimno čvrsta, moćna struktura. Nadalje, tu su srednje do veliko tijelo, stanovita oštrina, vrlo čisti bouqueti s više mineralnih nego voćnih elemenata, jako dug okus i gastronomska svestranost: idu čak i uz tartar biftek i uz janjetinu.

Zagrebački Lu-Ma Ekskluziv još je u srpnju, što nismo znali kad smo putovali u Champagnu, uvezao Paltine i Rose. Brut Platine Premier Cru sastoji se od 80 posto crnog pinota i 20 posto chardonnaya, s 40 posto rezervnih vina i s relativno visokim dosageom od 8 grama po litri. Platine, najjednsotavniji  ali još uvijek izvrstan Mailalrtov šampanjac, odležava dvije godine na kvascima, pa dozrijeva još nekoliko mjeseci poslije degoržacije. Degoržira se ručno.

Brut Rose Grand Cru napravljen je od 60 posto pinot noira i 40 posto chardonnaya. Dosage je nešto niži, šest grama, degoržiranje opet ručno, a vino je zaista nevjerojatno bogato, raskošno i istodobno vrlo svježe, s neobičnim bouquetom u kojem se susreću crno voće i šumske gljive.

Platine u Zagrebu košta 320, a Rose 400 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.