Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Noma se iduće godine otvara u Kyotu, radit će dok cvjetaju trešnje

noma-tim

Kao što su najavili prije nekoliko mjeseci, chef Nome Rene Redzepi i njegov tim zatvorit će restoran u Kopenhagenu iduće godine i kuhati po svijetu. Noma već ima dosta iskustva s pop-up izdanjima u Meksiku, Japanu i Australiji. Sada ponovno ide u Japan, gdje će od 15. ožujka do 12. svibnja 2023. raditi u Kyotu.

“Hej, prijatelji, idemo u Kyoto u Japan. Većina mojih putovanja i inspiracija može se svesti na nekoliko važnih momenata. Moj prvi odlazak u Japan i Kyoto jedan je od njih. Sretni smo da možemo najaviti svoj idući pop-up u srcu Kyota, u špici sezone cvjetanja trešanja,” napisao je Redzepi na svom Instagram profilu.

Kad je u srpnju najavio da zatvara Nomu, Redzepi je rekao da ima potrebu za putovanjem i učenjem kako bi razvio nove koncepte koje će prezentirati u pop-up restoranima. Drugi razlog je da Noma jednostavno ne može biti profitabilna. U poslovnim izvještajima predanima danskim poreznicima prijavili su da su 2021. godinu završili s neto gubitkom od 240.000 eura. U tome je značajnu ulogu odigrala pandemija, ali činjenica je da Noma unatoč višemjesečnim listama čekanja i naplati večera unaprijed ne može smanjiti troškove i to ju je financijski iscrpilo. Zadnji put Noma je prijavila gubitak 2017. godine kad su zatvorili restoran radi temeljitog preuređenja. Ponovno će ga zatvoriti kad završi aktualna sezona ljetnog menija, a već na zimu bit će na putu. Iduće godine mogli bi se vratiti na sadašnju lokaciju, ali više “neće otvarati Nomu kakvu znamo.” 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.