Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U londonskom Boisdaelu kušali smo 11YO Lagavulin single malt dizajniran za steakove

U ponedjeljak smo bili na jednom od interesantnijih događanja ove godine. U cijenjenom londonskom klubu Boisdale bili smo na privatnom predstavljanju najnovijeg izdanja škotskog single malt whiskyja iz Lagavulin destilerije.

To ne bi bilo neobično da se ne radi o posebnom whisky izdanju dizajniranom ciljano za pairing sa steakovima. Doista genijalna ideja i poziv na večeru savršeno su se poklopili s našim londonskim izletom. A radilo se doista o večeri na kojoj je poslužen fantastičan steak uz dimljeni Lagavulin u čašama.

Boisdale je nesumnjivo jedan od uspješnijih londonskih lokala sa zanimljivim pristupima steakovima. Zapravo se radi o ideji kluba s poprilično kičastih elemenata Škotske u srcu nebodera londonskog Canary Wharfa. Uz doista privlačan koncept terase imaju impozantni whisky bar, veliki walk-in cigarski humidor, Oyster&Grill Bar, nekoliko privatnih soba za večere i pravi klupski prostor sa živom glazbom. Već na prvi dojam idealno mjesto za kombinaciju dimljenih škotskih whiskyja i steakova (bilo kakvo fotografiranje na Lagavulinovoj večeri bilo je strogo zabranjeno).

I Lagavulin je destilerija nesumnjivog uspjeha, u samom vrhu whisky scene. Njihov legendarni 16-godišnjak gotovo je standard prema kojem se mjere ne samo dimljeni nego svi škotski whiskyji. Zapravo i svi svjetski whiskeyi.

Treset kojim se dimi ječam u Port Ellenu, sladorani u blizini destilerije, osebujan je i daje whiskyjima onu prepoznatljivu maritimnu notu algi, školjaka i zapaljenog suhog lišća, koja nas podsjeća i na najukusnije dimljene čajeve.

Ovo izdanje Lagavulina 11YO Offerman Edition Charred Oak Casks nastavak je njihove uspješne suradnje s Nickom Offermanom, holivudskom zvijezdom i piscem, s kojim na vrlo osebujan način prilaze tržištu u seriji videa s dozom humora, ponekad čak i vrlo crnog i satiričnog. 

Whisky je finiširan u posebno pripremljenim bačvama koje su prošle proces rejuvenacije, odnosno dodatne obrade. Bourbonske bačve od američkog hrasta i bačve crnog vina od europskog hrasta najprije su sastrugane s unutarnje strane, a zatim paljene na visokoj temperaturi kako bi se uz osnovne arome dodala kompleksnost začina i karameliziranog šećera.

Doista, na kušanju su prepoznatljive note Lagavulina, maritiman, herbalan ali gotovo slatkast dim, sušeno voće, višnje, citrusna svježina, vanilija, duhan, mliječna čokolada i obilje ječmene sladnosti.  No, kako se radi o pripremljenim bačvama, ono što je neočekivano obilje je mednosti, karamele, demerara šećera i paprenosti koje u drugom valu nadopunjuju osjetnija vanilija, doista obilje sušenog voća, slatkih začina i pekan oraha. Uz, dakako, prepoznatljiv dim koji u startu kreće neočekivano lagano, ali se razvija u onom drugom valu u svojoj punini.

Kako se radi o osjetno mlađem izdanju od nama ljubljene 16-ce svježina je daleko naglašenija, ali to ne smatramo lošim. Dapače smatramo i dobrom odluku podizanje alkohola na 46% sa standardnih 43% kod 16YO. U Boisdaelu su nam ga sljubili s njihovim Boisdale Special Select Prime Ribeye, odnosno ribeyeom od škotskog goveda od 280 grama suho odležanim 35 dana s himalajskom soli, koji se doslovno topio u ustima savršenog medija, naglašenih karamelizacija, sjajno uklopljene slasnosti i zrelih nota grilanog odležanog steaka posluženom uz odlične klasičnei trostruko pržene krumpiriće i béarnaise umak.

Samo ćemo zaključiti da smo imali više prigoda sljubljivati slične whiskyje s janjećim specijalitetima, dimljenim ribljim filetima i steakovima i apsolutno uvijek je kombinacija bila fantastična.

No, ova kombinacija Lagavulina 11YO dizajniranog za steakove i vrhunskog steaka je doslovno bez mane. Ideja ne samo da je pun marketinški pogodak nego se doista radi o savršenom whiskyju za savršeni steak.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.