Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tvrko Šakota, Petra Jelenić i Cogito otvaraju Salo, najambiciozniji organski koncept koji je Zagreb vidio

Kruhovi i peciva od svježe mljevenog brašna autohtonih žitarica fermentirani po recepturama Tvrtka Šakote. Tradicionalni kolači Petre Jelenić, napravljeni od najboljeg lokalnog brašna, vrhnja i maslaca, dostupni po razdobljima kada ih inače jedemo po našim običajima (čitaj. nema krafni ljeti). Kava s posebno odabrane parcele plantaže u Kostariki uz koju možete pojesti Petrin salenjak. Jagle s paškim sirom i drugi mali Šakotini klasici iz Nava. Prirodna i biodinamička vina. 

Salo, novo mjesto koje na Opatovini otvaraju chef Nava Tvrtko Šakota, slastičarka Petra Jelenić i tim Cogita, najlakše ćete si predočiti ako guglate francuski Terroirs d’Avenir ili recimo Tir koji je Louise Bannon (ex-Noma) otvorila kraj Kopenhagena. 

Salo neće biti pekarnica ni deli ni zalogajnica ni slastičarnica. Bit će pokazni koncept, kojim će Šakota, Jelenić i Cogito istraživati kakvi su zapravo naši najautentičniji, identitetski okusi i vraćati ih u svakodnevni život. U Salu ćete moći popiti kavu, pojesti kolač, kupiti kruh i slastice za doma, pojesti brzi ručak. Najvažnije, u Salu ćete moći okusiti nešto zaista autentično. Ne autorske interpretacije, nego temeljito istražen, u suradnji s proizvođačima razvijen stvarni okus lokalne domaće hrane, kakav zapravo poznajemo manje nego što mislimo. Kad ste jeli kruh od još živog brašna, tek samljevenog na kamenu?

“Kad stranci dođu u Hrvatsku, identificiraju nas po okusu svježeg sira i vrhnja, po jaglama, ajvaru, po salenjaku a ne po tome tko u Zagrebu peče najbolji kroasan,” rečenica je koju smo u Navu često čuli.I to nije fancy talk. Nav je zorno dokazao da se na ozbiljnom istraživanju namirnica, starih tehnika i tradicija kraja u kojem živimo može graditi visoka i međunarodno relevantna kuhinja. Sada je vrijeme da počne širiti ta znanjana širu pubilku i stvarati scenu na svojim vrijednostima. Salo će se otvoriti do početka prosinca.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.