Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što bismo htjeli vidjeti i probati na ovogodišnjim Fuliranjima

fuliranje-terasa

Fuliranje se, dakle, udvostručilo. Fuliranje na Esplanadinoj terasi Oleander lani je doslovno spasilo zagrebački Advent, jer je bilo jedini pravi adventski događaj u gradu. Ove se godine Advent srećom vraća u punom izdanju, a Fuliranje se vraća na svoju staru lokaciju na Strossmayerov trg, ali zadržava i lanjsku lokaciju u Esplanadi. Takvo, dvostruko Fuliranje prilika je za njegov gastronomski napredak.

Budimo realni, ovogodišnji Zagreb Burger Festival i Pizza Festival bili su kvalitativno slabi. Sad je vrijeme da organizatori Fuliranje (koji su i organizatori Burger Festivala i Pizza Festivala), učine bitan kvalitativni korak naprijed Što bismo, dakle, željeli vidjeti i probati na dva Fuliranja?

1. Zaista dobru hranu 

Fuliranju treba što više prave, žive hrane kakvu su lani na terasi Esplanade osiguravali Tač sa stonskim kamenica, ali i izvrsnim ćevapima, kao i sama Esplanada. Premda je Esplanadin štand imao, prirodno, najviše cijene, pred njim su često stvarali najdulji redovi.

2. Show cooking

David Skoko, Matija Bogdan, Marko Turković, Filip Horvat, Vjeko Bašić, Mate Janković. Bilo bi dosta spektakularno kad bi organizatori Fuliranja, u suradnji s vlasnicima pojedinih kućica investirali u vrhunske i popularne kuhare. David Skoko koji osobno priprema srdele i inćune, Filip Horvat koji poha bečki i miješa tartar biftek, ili Vjeko Bašić koji kuha i servira brudet od morskog psa dali bi Fuliranju sasvim novu dimenziju. Ovdje je esencijalno da poznati chefovi doista osobno kuhaju cijelu smjenu ili pola smjene, a ne da se na kućice samo postavi njihovo ime, kao što se to često radi.

3. Sushi

Zagreb je prepun sushi barova. Sushi je, međutim, dosad na Fuliranjem bio podzastupljen. Dobar sushi, koji se dovršava brenerom da ne bude prehladan, morao bi se dobro prodavati.

4. Indijska kuhinja, tajlandska kuhinja

Indijce dosad jedva da smo vidjeli na Fuliranjima što je šteta, jer mnoga jela angloindijske i drugih indijskih kuhinja apriori pripadaju street foodu, svojom ljutinom zagrijavaju hladne prosinačke dane, nisu skupa i traže puno alkohola. Nadalje, nema nikakve sumnje da bi Thai Street Food gospođe Saralee bio golemi hit.

5. Dobro pivo

Ni na jednom dosadašnjem Fuliranju dosad se nije moglo piti dobro pivo, naprosto zato što su organizatori dogovarali suradnju s jednom ili dvije mediokritetske industrijske pivovare, čija su piva dominirala na kućicama. Bilo bi lijepo, poželjno i korisno kad bi se organizatori Fuliranja pokušali dogovoriti s Varionicom, Zmajskom pivovarom i Novom rundom.

6. Dobri kokteli

Zagreb je pun barmena, koji rade za razne brendove jakih pića, ali zapravo više ne miješaju koktele. Kad bi Fuliranje dovelo na ulice desetak poznatih barmena, i široko prijateljske barove poput Landsky bara ili Swankyja, Fuliranje bi dobilo novi sadržaj i energiju.

7. Festival božićnih kolača 

Slastičarstvo je tradicionalna bolna točka hrvatske gastronomije. Ali Noel, primjerice, iz godine u godinu radi genijalni panettone. Tu su i Korica, Kroštula koja već nastupa na Fuliranju i Bread Club. I Robert Hromalić, Petra Jelenić i Esplanade. I Trinity Sweets i Jolie Petite Patisserie….Bilo bi dosta atraktivno kad bi se u sklopu Fuliranja organizirao Festival božićnih kolača.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.