Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stanje u državim ugostiteljskim školama je katastrofalno. U Opatiji su klinci učili raditi s ribom na blokovima smrznutog oslića, a s mesom na vrećicama smrznutog mesa

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljska škola Opatija jučer je organizirao dvije panel diskusije na temu Ulaganje u izvrsnost za turizam budućnosti. Pred učenicinma opatijske Ugostiteljske škole, utemeljene 1929. godine, o važnosti obrazovanja u turizmu i gastronomiji raspravljali su šef Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, niz lokalnih hotelijera, poznata slastičarka Maša Salopek i još nekoliko kompetentnih profesionalaca.

Što je sve jako lijepo i potrebno. Dapače, moramo pozdraviti odluku vodstva HTZ-a da u ovakvim, izravnim susretima motivira mlade za ugostiteljska i hotelijerska zanimanja. Problem je, međutim, u stanju državnih ugostiteljskih škola u Hrvatskoj. A to je stanje, po iskazima pojedinih polaznika, prilično katastrofalno.

Evo što nam je o nastavi u opatijskoj Ugostiteljskoj školi ispričao bivši Nobilionov chef Dino Knežević, koji je tu strukovnu školu završio prije desetak godina. “Mi, dakle, nikad nismo radili sa svježom ribom, nego smo se ribljoj kuhinji učili na blokovma smrznutih oslića. Učenici nikad nisu imali priliku naučiti trančirati meso, jer smo u mesnoj kuhinji, umjesto sa svinjskim polovicama i goveđim četvrtinama, radili s vrećicama smrznutog mesa . Kurikulumi  i recepti velikim su dijelom zastarjeli, jer se temelje na udžbenicima i konceptima od prije pedeset ili šezdeset godina. Moja škola, dakle, nije imala ni materijal, ni kurikulume, koji bi mogli proizvoditi dobre profesionalne kuhare,” zaključio je gospodin Knežević. 

Kneževićev iskaz uglavnom se podudara s mišljenjem brojnih vrhunskih ugostitelja o stanju u većini hrvatskih kuharskih škola. Lijepo je, dakle, što političari, hotelijeri, chefovi i slastičari obilaze ugostiteljske škole i razgovaraju s učenicina. Takvu praksu svakako treba nastaviti. No, mnogo je važnije, upravo esencijalno, poboljšati materijalni položaj ugostiteljskih škola i modetnizirati njihove kurikulume.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.