Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Trump je optužio Georgea Busha starijeg da je dokumente iz Bijele kuće skrivao u kineskom restoranu. Evo što se zapravo dogodilo

trump-m

Bivši američki predsjednik Donald Trump u ozbiljnim je problemima s FBI-jem zbog nezakonitog rukovanja službenom dokumentacijom iz Bijele kuće. Nakon racije na Trumpovu imanju Mar-a-Lago na Floridi i velike istrage, utvrđeno je da je Trump po ladicama, podrumima i privatnim sobama skrivao neke od najosjetljivijih američkih državnih tajni.

Prije nekoliko dana Trump je optužio i druge bivše predsjednike da su iznosili dokumente iz Bijele kuće, što je strogo zabranjeno, i skrivali ih posvuda. Na nedavnom mitingu u Nevadi i Arizoni, Trump je najozbiljnije optužio bivšeg predsjednika Georgea H.W. Busha. Trump tvrdi da je Bush “uzeo milijune vladinih dokumenata i sakrio ih u kineski restoran-slash-kuglanu.”

Nakon prvotnog šoka, reagirali su bivši čelnici američkog Nacionalnog arhiva koji tvrde da su Trumpove optužbe ozbiljan pokušaj delegitimacije njihove institucije. Da bi bio uvjerljiviji, Trump je pred svojim sljedbenicima pojasnio da kineski restoran u kojem je Bush navodno skrivao dokumente “ima razbijena ulazna vrata i prozore.”

Riječ je o još jednom nesuvislom Trumpovu pokušaju da se protuoptužbama obrani od ozbiljnih sumnji. No, detalji o kineskom restoranu nisu došli niotkud. Kako je objasnio bivši šef arhiva koji je radio za Reaganova i Bushova mandata, Trump je uzeo jedan detalj iz stare priče i oko njega izmislio toksičnu laž.

“Moram reći da sam zgrožen, iskreno,” rekao je za Business Insider bivši direktor Nacionalnog arhiva Don W. Wilson. “Očito je da (Trumpovih) savjetnici, pisači govora i ostali nemaju pojma o čemu govore. Trumpu je bitno samo da ga se citira, ali sve što je rekao je apsolutna laž.”

George W.H. Bush, koji je umro 2018, bio je 41. američki predsjednik, direktor CIA-e i Reaganov podpredsjednik. Nakon što je otišao iz Bijele kuće, njegovi su dokumenti trebali biti preneseni u predsjedničku knjižnicu College Station u Teksasu. Dok se knjižnica pripremala, Nacionalni arhiv i Uprava za dokumentaciju morali su negdje privremeno skladištiti Bushove dokumente. Pronašli su bivši stari kineski restoran i kuglanu kraj Texas A&M Sveučilišta gdje su danas Bushova predsjednička knjižnica i muzej.

Restoransko skladište unajmila je Uprava za opće poslove koja se bavi nekretninama. Zgrada je potpuno renovirana kako bi zadovoljila standarde skladištenja predsjedničkih dokumenata. Dokumenti, naglašavaju službe, nikad nisu napustili nadležnost ni nadzor Nacionalnog arhiva. Uobičajena je praksa koristiti konvencionalna skladišta u periodima prebacivanja predsjedničke dokumentacije u trajne prostore. Koristili su ih nakon mandata Billa Clintona i Baracka Obame. Trump u govoru nije spomenuo da su, recimo, dokumenti Ronalda Reagana privremeno skladišteni u nekadašnjoj tvornici tjestenine prije nego su pohranjeni u njegovoj predsjedničkoj knjižnici u Kaliforniji.

Kineski restoran koji je Trump spominjao u govoru je Chimney Hill Bowling centar i više ne radi. A tvornica tjestenine u kojoj su dokumente pričuvali Reaganu bila je Globe A-1, u vlasništvu industrijskog giganta Borden koji ju je 1987. zatvorio kao posljednji pogon za proizvodnju pašte u Los Angelesu i proizvodnju preselio u Arizonu gdje je imao moderniju tvornicu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.