Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POVIJESNI TASTING AMARONEA #2 Mazzano je najoriginalniji i najimpresivniji Masijev cru 

U petak 14. studenog na imanju Serego Alighieri blizu Verone održan je dosad najvažniji tasting Amaronea, vina koje nastaje prosušivanjem bobica corvine, molinare, rondinelle i oselete. Ovaj jedinstveni događaj organizirala je obiteljska vinarija Masi, u povodu svog 250 rođendana.

U prvom dijelu tastinga dvadesetak vinskih novinara iz važnih svjetskih medija, poput Monice Larner iz Wine Advocatea i Richarda Boudinsa iz Decantera, kušalo je Masijeva vina proizvedena između 1958. i 2015. godine. Moramo priznati da nas je 1958. koja se pretvorila u neobičnu kombinaciju starog tawny porta i još vibrantnog suhog crnog vina, prilično fascinirala. 

U drugom dijelu ovog povijesnog tastinga kojim je predsjedao vlasnik Masija Sandro Boscaini, probali smo po tri Masijeva cru amaronea, proizvedena 1979, 1986, 1997, 2007, i 2012. Cilj drugog dijela kušanja bio je ustvrditi može li Amarone kao tehnološki komplicirano vino, koje baš poput šampanjca velikim dijelom nastaje u podrumu, izražavati specifičnosti terroira.

Poslije jednosatnog, koncentriranog kušanja u gotovo potpunoj tišini, jednoglasno smo zaključili da može, i to puno drastičnije nego što smo mislili.

Masi nam je predstavio tri svoja cru Amaronea: globalno najpoznatiji Vaio Armaron, kojeg je Wine Spectator prije nekoliko godina bio proglasio četvrtim najboljim vinom na svijetu, Campolongo di Torbe i Mazzano.

Vaio Armaron nastaje u istoimenoj dolini, na oko 250 metara nadmorske visine, s jugoistočnom ekspozicijom. Vinograd je zasađen na svjetlo smeđem tlu, a zemlja je relativno siromašna. Campolongo di Torbe nalazi se u čuvenom Negraru, gdje je smještena i kuća Quintarelli, bez ikakve konkurencije najprestižnija vinarija u cijeloj Valpolicelli. Campolongo di Torbe zasađen je na 375 do 400 metara nadmorske visine, na crvenoj zemlji s vapnenačkom podlogom. Mazzano je, pak, smješten na nadmorskoj visini od 350 do 415 metara, sa sjeveroistočnom ekspozicijom, na tamnosmeđem tlu. Padine su vrlo strme, tako da loze rastu na terasama s kamenim zidovima.

Ova se tri vina uistinu dramatično razlikuju. Vaio Armaron je bogato, veliko, zaokružen vino s nježnim taninima i puno sočnosti. Vaio Armaron neko vrijeme odležava u trešnjinim bačvama. Campolongo i na nosu i na nepcu pokazuje crte karamele, sirovog kakaa, badema i Luxardovih višanja iz kompota. Zaokružen je, mekan ali manje raskošan od Vaio Armarona.

Mazzano je uvjerljivo najbolje vino koje Masi proizvodi. Mazzano nije mekan nego opor, trpak, tvrd i kao da ne pripada svijetu konvencionalnog Amaronea. Mazzano, uostalom, sadrži jedan do tri grama šećera, zavisno o berbi, za razliku od 5 do 9 grama rezidualnog šećera u Vaio Armaronu i Campolongu. Mazzano ima nešto više kiseline i mnogo izraženije tanine.

Sve to Mazzanu daje vrlo čvrstu strukturu, gotovo kao da je riječ o Brunellu a ne o klasičnom Amaroneu. Kad povežemo velikodušnost i bogatstvo tipičnog vrhunskog Amaronea s tvrdom, opakom strukturom Masijeva Mazzana, dobivamo zapravo idealni moderni Amarone. Mazzano iz 1997. godine uvjerljivo je najimpresivnije vino koje smo kušali na cru tastingu u dvorcu Serego Alighieri. Mazzano iz 2012. vrlo je blizu, premda je još premlad.

Sva tri Masijeva cru Amaronea mogu se kupiti u vinotekama i na web shopu zagrebačkog Vivata, koji već četvrt stoljeća distribuira Masijeva vina.

Na večeri priređenoj za 400 uzvanika u novoj Masijevoj središnjici preko puta starog podruma, kušali smo i posebni Amarone Vajo Dei Masi iz 1997. godine napunjen samo za tu prigodu. Vajo Dei Masi, koji se točio se iz jeroboama i magnuma, nevjerojatno je mlad za svojih 25 godina, živahno, crveno-crn u čaši, s prebogatim bouquetom koji jako asocira na griotte, i s vrlo dugim okusom. Radi se o vinu na koje obitelj Boscaini može biti jako ponosna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.