Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na opatijskom Hedonistu nastupili su Veralda, Belaj, Fakin, Poletti, Stina, Šember i drugi, kuhali su chefovi Navisa, Aquile, Cuba… 

veralda-visintin

Ovaj vikend u Opatiji se održao Hedonist Gourmet and Wine festival, koji je okupio neke od vodećih vinarija iz Hrvatske i regije i chefove s Kvarnera. Festival se održan na velikoj terasi hotela Kvarner. Organizatore je vrijeme poslužilo, imali smo dojam da je ljeto a ne jesen. Ulaz na Hedonist je bio besplatan, za degustaciju vina i hrane moralo se kupiti kupone.

Cijene su razumne,  25 kuna za vinski program i 40 kuna za hranu. Na Hedonistu su natupile vinarije Veralda, Dvorac Belaj, Pavlomir, Fakin, Vina Koper, Katunar, Poletti i druge, uz nekoliko butelja Kozlovića, Piquentuma, Stine, Testamenta i Šemberovih pjenušaca. 

S obzirom na lokaciju dominirali su istarski vinari. Za koktele je bila zadužena istarska Aura. Hranu je naizmjenice pripremalo nekoliko chefova: Tino Sinožić iz Navisa, Rudolf Arnold iz riječke Aquile, dok je na svečanoj večeri vinarije Veralda kuhao chef opatijskog Cuba (hotel Ambasador) Marko Mandek. 

Za slastice je bila zadužena aRoma sa svojim odličnim sladoledima, kao i novim sezonskim okusom kestena. Uz glazbu Kristine Bojović i DJ-a sve je trajalo do kasno u noć, uz vrlo solidnu posjećenost i goste iz inozemstva.  

Istarska Veralda u Opatiji je predstavila Malvaziju Xtriana 2021. i izvrsni Blanc de Noir pjenušac

U petak u sklopu opatijskog Hedonist Gourmet&Wine festivala istarska vinarija Veralda predstavila je svoja ekološka vina. Večeru je pripremao chef restorana Cubo hotela Ambasador Marko Mandek. Večera je počela odličnim Veraldinim pjenušcem Xtrian Brut iz 2017. koji se točio s jadranskim škampima serviranima sa sladoledom od badema i rižinog octa, perlama smokve i glazéom maslinovog ulja. Malvazija Xtriana 2021. poslužena je uz carpaccio kovača s gelom od s vježeg vlasca.  “Od malvazije se može dobiti vrlo široka paleta različitih vina, odnosno različitih stilova, a istraživanje i razvoj tih raznolikosti nas u Veraldi posebno veseli“, istaknuo je vlasnik Veralde Luciano Visintin. Xtriana je prvi put došla na tržište lani, s berbom  2020. Radi se o malvaziji iz ekološkog uzgoja koja dosta dobro spaja voćne elemente (citrusi, granny smith jabuke, marelice) s mineralnim elementima, i koja može trajati puno dulje od jednog ljeta. Berba 2021. još je atraktivnija jer je i punija   i svježija, što je prilično neobična  kombinacija. Veralda Xtriana u zadnjih  se godinu dana pokazala gastronomski vrlo poželjnom i podesnom, o čemu svjedoči i činjenica da je Xtriana kućno vino vrlo uspješnih zagrebačkih restorana El Toro, Izakaye, Mareda i Torikaye. Veralda je u Opatiji predstavila i svoje elegantne, kompleksne macerirane malvazije Doratu 2019. i Ambru 2019, Refosco iz 2019. te fenomenalni pjenušac Blanc de Noir Brut 2020. (KPK)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.