Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Edi Družetić, nestor istarskog maslinarstva, kaže da ovogodišnja berba donosi jako svježa i pikantna ulja visoke kvalitete

druzetic-g

Edi Družetić, šaptač maslinama, jedan je od najfascinantnijih protagonista hrvatske prehrambene industrije. Gospodin Družetić, koji se više od četrdesetak godina profesionalno bavi maslinama, govori tiho, skromno, suzdržano, ali nevjerojatno precizno. Slušati Edija Družetića zapravo znači stalno učiti, učiti i opet učiti o maslinama i ulju, jer je Družetić čovjek koji sve zna.

Edi Družetić glavni je maslinar vodnjanske Salvele i Torčola, brendova koji dobivaju sve moguće međunarodne nagrade, zadržavajući  decentne cijene. Gospodin Družetić odgovorio nam je na nekoliko pitanja o berbi maslina, koja se u južnoj Istri upravo zahuktava. Edija Družetića prvo smo pitali o utjecaju suše na ovogodišnju berbu maslina.

uljara-vodnjan-g

“Na jugu Istre suša je počela krajem proljeća,” kaže Družetić, “Odrazila se na slabiji porast novih grana, što će utjecati na slabiju rodnost iduće godine. Oplodnja je međutim, bila dobra, pa su krošnje pune plodova. Ali, suša koja se nastavila tokom čitavog ljeta, a ponegdje sve do same berbe, utjecala je na to da plodovi ostanu manji nego što je normalno, i da zrioba kasni. U godinama poput ove ulja su svježa, s više gorčine i pikantnosti, što, uostalom, pokazuju i prva mlada ulja.”

U normalnim godinama, u ovo doba listopada, mnogi maslinari već su pobrali znatan dio uroda. No, glavni Salvelin maslinar upozorava da je suša promijenila uobičajene termine berbe. “Berba, načelno govoreći, jest počela u drugom tjednu desetog mjeseca, ali prava berba kasni. Prava se berba očekuje tek poslije 15. listopada. Potrajat će nešto duže nego inače, zbog kasnijeg dozrijevanja uslijed suše. Prinosi su zadovljavajući, iako ne onako dobri kao što je ranije izgledalo. Plodova je mnogo ali su, ponavljam, zbog suše manji nego što bi trebali biti. Situacija je bolja u sjevernoj Istri, jer je tamo palo više kiše.

Kvaliteta ulja, srećom, zaista jest visoka. Važno je reći da ove godine nismo imali napade maslinove muhe. Sušu su najbolje podnijela stara stabla koja se uredno obrezuju, kao i masline na dubokim tlima. Kad je riječ o sortama, leccino se pokazao dosta osjetljivim na sušu, dok su buža, rossignola i buža puntoža lakše podnijele ovogodišnje vremenske uvjete.

salvela-2018-uljara

Edi Družetić brine se za više od 50 hektara maslinika. Zato smo ga morali pitati smatra li i on, kao što, recimo drže u Agrolaguni, da je navodnjavanje preduvjet opstanka vrhunske maslinarske proizvodnje u Istri. Družetićev je odgovor nedvosmislen u korist navodnjavanja: 

“Zbog klimatskih promjena i očekivanih suša, navodnjavanje je definitivno postalo preduvjet za sigurno bavljenje maslinarstvom. U mnoge je maslinike, međutim, teško dovesti vodu, pa će biti potrebno skupljati kišnicu u kišnim periodima, kako bi se kišnica koristila za interventno navodnjavanje u vrijeme izrazitih suša. Jedino tako možemo spriječiti zastoj vegetacije.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.