Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EKSKLUZIVNO IZ VERONE Bili smo na najvažnijem povijesnom tastingu Amaronea: točila su se Masijeva vina od 1958. do 2015.

Masi, najveća obiteljska vinarija u Valpolicelli, slavi 250 rođendan. U povodu obljetnice 250. Masijeve berbe, vlasnik Sandro Boscaini i njegovi suradnici organizirali su jedinstveni tasting Amaronea kroz povijest. 

Amarone je, podsjetimo, suho ili blago polusuho vino koje se načelno proizvodi od tri sorte: molinare, corvine i rondinelle. Baš zahvaljujući obitelji Boscaini, unatrag dvadesetak godina dopuštena je i pomalo zaboravljena oseleta, crno sitno grožđe prepuno tanina. Amarone se proizvodi metodom prosušivanja grožđa u kašetama s bambusovim dnom. Grožđe se prosušuje 90 do 150 dana, premda zakon dopusta i kraće prosušivanje, što ide na ruku nesavjesnim proizvođačima.

Amarone je postao komercijalno vino tek u pedesetim godinama prošlog stoljeća, a vinarija Masi je u povodu 250. berbe organizirala tasting najuspjelijih svojih Amaronea unatrag 65 godina. Radilo se o doista jedinstvenom događaju povijesnog značaja za identitet Amaronea.

Ovo spektakularno kušanje održalo se u petak između 11 i 13 sati na imanju Serego Alighieri blizu Verone, gdje i danas žive Danteovi nasljednici. Uz predstavnike Masija na čelu sa Sandrom Boscainijem, kušanju je prisustvovalo tridesetak novinara, uključujući kolegice i kolege iz Wine Advocatea, Decantera, Falstaffa i Somma.

Prvo smo kušali vino iz 1958. koje je i danas impresivno hedonističko. Amarone iz 1958. jest oksidirao, ali je riječ o pozitivnoj oksidaciji: Amarone iz 1958. danas podsjeća na vrlo stari porto, ali s još jako puno kiseloslatkog tamnog voća, tipičnog za Valpolicellu.

Sandro Boscaini

Amarone iz 1962. otišao je prema oloroso sherryu, dok je 1974, koja se najviše svidjela Richardu Baudinsu iz Decantera, bila nevjerojatno svježa za 48 godina staro vino. Berba 1997. danas je u fantastičnom stanju, dok 2012. i 2015. naznačuju ogroman potencijal. U prvom smo krugu probali isključivo Masijev cuvee Costasera (i tri Costasere Riserve). 

Masijev glavni enolog Andrea Dal Cin

Prvi je krug pokazao da Amarone može vrlo dugo i uspješno odležavati, i da ga je, barem prema primjeru zaista briljantne berbe 1997. možda najbolje piti između dvadesete i tridesete godine. U drugom smo krugu probali terroirske primjere Amaronea. Riječ je o vinima s tri Masijeva crua, Vaio Armaron, Campolongo di Torbe i Mazzano iz berbi od 1979. do 2012. Detaljni izvještaj s drugoj kruga spektakularnog kušanja Amaronea na imanju Serego Alighieri objavit ćemo u nedjelju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.