Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Državni inspektorat ne želi potvrditi ali ni demantirati da tvrtka Fidelius Distribucija iz Zagreba uvozi patvoreno vino s Kosova

Prije osam dana uredništvo Kulta Plave Kamenice dobilo je informaciju da zagrebačka Tvrtka Fidelius Distribucija uvozi vina s Kosova, koja je Služba poljoprivredne inspekcije pri Državnom inspektoratu proglasila patvorenima.

U opisu inspekcijskog nalaza koji smo dobili pisalo je da je jedna inspektorica 12. svibnja u splitskom centralnom skladištu trgovačkog lanca Tommy izuzela dvolitrenu bocu kosovskog vina u PET ambalaži, za koje se analizom pokazalo da je bilo krivotvoreno. 

U ponedjeljak 10. listopada poslali smo mail Zvonimiri Kvesić Franić, voditeljici Službe za poljoprivrednu inspekciju u Zagrebu, pri Državnom inspektoratu. Gospođu Kvesić Franić pitali smo je li točno da zagrebačka tvrtka Fidelius Distribucija uvozi vino s Kosova, koje je inspekcija proglasila patvorenim.

Gospođu Kvesić Franić pitali smo, također, je li točno da je inspektorica Slavica Kunjašić 12. svibnja u Splitu u centralnom skladištu trgovačkog lanca Tommy izuzela dvolitrenu bocu kosovskog vina u PET ambalaži, za koje se analizom pokazalo da je patvoreno (kao proizvođač vina navedena je velika vinarija iz Rajlovca na Kosovu). Voditeljica Službe poljoprivredne inspekcije nije odgovorila na naša pitanja.

U srijedu 12. listopada mail s gotovo istim sadržajem poslali smo Branki Mihaljević, zaduženoj za nadzor vina u Središnjem uredu Državnog inspektorata. Gospođu Mihaljević pitali smo, doslovno, može li potvrditi ili demantirati da Fidelius Distribucija uvozi i distribuira patvorena vina s Kosova. Nismo dobili odgovor. Državni inspektorat, dakle, ne želi potvrditi, ali ne želi ni demantirati da zagrebačka Fidelius Distribucija uvozi patvoreno vino s Kosova, i da ga plasira na hrvatsko tržište i kroz supermarkete Tommy.

Prošli četvrtak, čim smo dobili informaciju da je Poljoprivredna inspekcija utvrdila kako Fidelius uvozi patvoreno vino s Kosova, poslali smo mail sa sličnim pitanjem tvrtki Fidelius Distribucija iz Zagreba. U petak smo ponovili mail.  Fidelius nam nije odgovorio ni na jedan mail. Tvrtka Fidelius Distribucija, kako piše na njihovoj web stranici, bavi se distribucijom čokolada i bombona uključujući poznate brendove Helf i Kavabon, kao i distribucijom kozmetike i stretch folija.

Na web stranici Fidelius Distribucije čiji je vlasnik Josip Škaro, ne piše da se bave uvozom i distribucijom vina. Hrvatski vinari već danima opravdano inzistiraju na objavljivanju imena svih distributera, proizvođača i prodavača vina za koje je analiza Poljoprivredne inspekcije pokazala da su patvorena. Radi se, podsjetimo, o sedam od četrnaest analiziranih vina: četiri su kosovska, dva hrvatska i jedno iz BiH.

U utorak je taj zahtjev na Dnevniku RTL-a ponovio Branko Mihalj, jedan od najuglednijih slavonskih vinara. U srijedu ujutro u Tommyjevom dućanu u Supilovoj ulici u Zagrebu kupili smo, za 24 kune, kosovsku graševinu u PET ambalaži od dvije litre, koja ne izgleda kao vinska boca nego kao boca za bijeli alkoholni ocat. Na etiketi piše da vino uvozi Fidelius Distribucija iz Zagreba, Preradovićeva 32.

Vino je upravo jezivo. Nema nikakav miris, a okus se može opisati kao puno vode s malo prženog šećera. To vino nema nikakve veze s graševinom. Svatko tko to grozno smeće pakira, uvozi i prodaje pod graševinu, mora se duboko sramiti svog posla. Prodavati takvo smeće pod graševinu zločin je prema hrvatskoj vinskoj industriji. A Državni inspektorat i Ministarstvo poljoprivrede i dalje šute, što znači da štite krivotvoritelje vina.

U četvrtak ujutro poslali smo još jedan mail, ovoga puta glasnogovornici Državnog inspektorata, s pitanjima mogu li potvrditi ili demantirati navode o Fidelius Distribuciji i nalazima o patvorenim vinima. Državni inspektorat i dalje nerazumljivo i neodgovorno šuti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.