Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Porezna inspekcija je utvrdila da je pola ugostitelja utajilo račune ovoga ljeta

racuni

Izašli su rezultati analize Porezne uprave za razdoblje od 1. sječnja do 30. rujna 2022. godine. Prema podacima Porezne potrošnja u svim djelatnostima nikada nije bila veća.

Iznos fiskaliziranih računa za sve djelatnosti iznosio je 193,1 milijarde kuna, što je za 25% više nego godinu prije kada je broj fiskaliziranih računa iznosio 154,6 milijarde kuna. Galopirajuća inflacija od 12% na godišnjoj razini također igra veliku ulogu u većoj potrošnji, no i broj izdanih računa je veći za 12%. Hrvati i turisti su definitivno više trošili ove godine bezobzira na inflaciju i straha od recesije. 

Ugostitelji, odnosno restorani i hoteli, imaju još veće povećanje broja izdanih računa i iznosa. Za razdoblje od prvih devet mjesti 2021. broj fiskaliziranih računa je bio 206.441.670, a iznos 21 milijardu. Za isti period 2022. broj fiskaliziranih računa bio je 300.557.877, a iznos 32,5 milijarde kuna. Dakle povećanje od 46 i 54 posto.

Novi List javlja da je od Porezne uprave zatražio rezultate poreznog nadzora, pogotovo među turističkim djelatnostima. Porezni inspektori provodili su pojačane nadzore na jadranskoj obali, otocima i u Zagrebu. Prema objavljenim rezultatima čini se da uslijed rekordne fiskalizacije Porezna optužuje ugostitelje za rekordne utaje računa. Čime se poslijedično ukazuje da je turistička sezona zapravo bila još bolja, odnosno prihodi su bili još veći nego što je prvotno objavljeno. Prema Poreznoj, koja je napravila nadzor nad 1.036 poreznih obveznika, njih 539 je u nekoj vrsti prekršaja, što je 52%. Dakle više od polovice ugostitelja nije izdalo sve fiskalizirane račune koje je trebalo. Ogroman broj. Porezna uprava govori da objekt kojemu nađu prvi prekršaj slijedi novčana kazna, koje mogu biti između 30.000 i 500.000 kuna, a sljedeći prekršaj znači zatvaranje ugostiteljskog objekta. Analize rada na crno i neprijavljivanja radnika tek trebaju stići. Zasad izgleda da će ovu godinu obilježiti rekordi u potrošnji i izdaji fiskaliziranih računa, kao i njihovoj utaji. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.