Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BREGFEST Prvi Festival vina Bregovite Hrvatske održava se 28. listopada u zagrebačkom Avant Gardenu

bolfan

Bregovita Hrvatska jedina je zaista sortno multikulturalna hrvatska vinska regija. Ona povezuje klasične francuske sorte od kojih se na Plešivici proizvode najbolji hrvatski pjenušci, sa srednjoeuropskim, međimurskim pušipelom i autohtonim moslavačkim škrletom. Bregovita Hrvatska, nadalje, povezuje niz najrazličitijih vinskih stilova: od opojnih slatkih vina Međimurja i Hrvatskog Zagorja, preko plešivičkih oranža, do voćnih, suhih vina Zeline i Moslavine.

Bregovita Hrvatska istodobno je i najslabije definirana hrvatska vinska regija, što zbog različitosti stilova i sorti, što zbog nepostojanja zajedničkih javnih nastupa vinara Bregovite Hrvatske. Takvo se stanje upravo mijenja.

Krajem mjeseca, 28. listopada, u atraktivnoj dvorani Avant Gardena na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru, održat će se Bregfest, prvi Festival Bregovite Hrvatske. Na prvom Festivalu Bregovite Hrvatske sudjeluje 26 vinarija, s više do 100 etiketa, uključujući Šembera s Plešivice, Bolfana, Kopjara i Bodrena iz Zagorja, Dvanajščak Kozola iz Međimurja i Ivanu Puhelek iz Zeline.  U sklopu Festivala održat će se četiri radionice. S obzirom na to da je riječ o prvom Festivalu Bregovite Hrvatske, logično je da je ulaz na Festival besplatan.

Duboko smo uvjereni da Bregovitu Hrvatsku treba podržati. Vina Bregovite Hrvatske zapravo su zagrebačka vina. Ona čine zagrebački vinski identitet i kao takva imaju golemi komercijalni potencijal. A o vrijednosti tih zagrebačkih vina svjedoči činjenica da je Bregovita Hrvatska ove godine na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama osvojila jednu platinastu, 4 zlatne, 24 srebrne i 49 brončanih medalja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.