Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ministarstvo turizma opet briljira: proglasilo je splitski Zoi restoranom godine

zoi-restoran-split

Jučer je, na Danima hrvatskog turizma, Ministarstvo turizma proglasilo pobjednike za sezonu 2022. u različitim kategorijama. Rovinj je tako, sasvim opravdano, proglašen najboljom destinaciijom, a rovinjski Grand Park najboljim hrvatskim hotelom. Međutim, najboljim je restoranom proglašen splitski Zoi.

Ne kažemo da Zoi, koji je 2018. godine dobio Michelinovu preporuku, nije dobar restoran. Ali prilično smo sigurni da ne spada među deset najboljih u Hrvatskoj. Jednako smo sigurni da Zoi nije najbolji u Splitu, jer je najbolji splitski restoran Dvor velikog dalmatinskog chefa Hrvoja Zirojevića.

U Hrvatskoj postoji čitava grupa restorana i chefova koji koristeći lokalne i sezonske sastojke istražiuju i mijenjaju regionalne gastronomske rukopise; ti restorani i chefovi stvaraju novu hrvstsku gastronomiju. Ministarstvo turizma moralo bi, po definiciji, promovirati novu hrvatsku gastronomiju i nagrađivati njene glavne protagoniste.  Među koje Zoi po definiciji ne spada, jer se bavi drukčijom vrstom restoranskog posla.  Kao ni skoro svi drugi restorani koje je Ministarstvo turizma dosad proglasilo restoranima godine.

Što znači da Ministarstvo turizma nažalost nema pojma o hrvatskoj gastronomskoj sceni, kao ni o značaju nacionalne gastronomije za jačanje cjelokupnog hrvatskog turističkog proizvoda. Zoi je, insče, ove godine došao na naslovnice domaćih medija kad su ondje večerali Chris Rock, Woody Harrelson, David Spade i Sascha Baron Cohen.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.