Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vino 50&50 koje je nastalo kao eksperiment, danas spada među zasluženo najpopularnije supertoskance

Berba 1988. u većem je dijelu Toskane bila senzacionalna. Pa su tako, tijekom privatne večere i wine tastinga, bivši vlasnici čuvene vinarije Avignonesi iz Montepulciana i bivši vlasnik tada još mlade vinarije Capanelle iz Chiantija odlučili, vjerojatno nadahnuti popularnošću supertoskanaca, proizvesti zajedničko vino. I tako se rodio 50&50, supertoskanac koji se sastoji od 50 posto Avignonesijeva merlota i 50 posto Capanelleova sangiovesea.

Ovaj zajednički projekt ušao je u legendu i preživio promjenu vlasništva, ali i dramatičnu promjenu pristupa vinogradarstvu u Avignonesiju, koji se unatrag desetak godina pretvorio u jednu od najvećih toskanskih biodinamičkih vinarija.

U utorak navečer probali smo 50&50 iz 2015, jedne od najboljih toskanskih berbi u prošlom desetljeću. Vino je prije svega moćno, s čvrstom taninskom strukturom i dobrim kiselinama sangiovesea. Na nosu je prvo voćno, s tipičnom višnjama i trešnjama sangiovesea, ali i s tamnim, slatkim, ljetnim voćem zrelog merlota.

U bouquetu se, naravno, osjete elementi vanilije i dima (vino se školovalo u barriqueu), kao i ona lijepa, balzamična nota tipična za niz toskanskih luksuznih vina. Okus je dug, pun, s dosta voća i nešto crne čokolade, i s neobično mladim karakterom: kao da vino dolazi iz 2019. a ne iz 2015.

Ovaj 50&50 trajat će još vrlo, vrlo dugo, sigurno više od dvadeset godina, a u sadašnjoj, bebi fazi, treba ga piti uz bifteke, odležane steakove, janjeće kozlete, janjetinu s ražnja ili odreske od crne slavonske svinje. 50&50 iz 2015. izvrsno je vino koje je zasluženo dobilo visoke ocjene (95 u Falstaffu, 94 kod Jamesa Sucklinga). 50&50 uvozi zadarski Atrox.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.