Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJVEĆA VINSKA PREVARA #2 Državna inspekcija analizirala je 14 vina, sedam ih je patvoreno: 4 s Kosova, 2 iz Hrvatske i jedno iz BiH

vino-supermarket

Prije nekoliko tjedana Kult Plave Kamenice objavio je tekst o velikoj vinskoj prevari pri uvozu kosovskih vina. U tom smo tekstu ustvrdili da su kosovska vina koja se uvoze u Hrvatsku uglavnom patvorena. Večernji list danas je objavio djelomične rezultate službene analize koju je na 14 uzoraka uvoznih i domaćih vina provela Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Inspekcija je metodom analize stabilnih izotopa analizirala 14 uzoraka vina. Inspekcija je utvrdila da je čak sedam uzoraka patvoreno, i da se zapravo sastoje od šećera, vode i dodanih kiselina. Osim toga, falsificiraju se i sorte, i to graševina, vranac i rizling.

Od sedam falsificiranih vina, dva se proizvode u Hrvatskoj, jedno u Bosni i Hercegovini, a četiri na Kosovu. Više je nego znakovito da su četiri od pet analiziranih kosovskih vina patvorena. Jednako je znakovito da se, prema podacima Eurostata koje citira Večernji, kosovska vina uvoze po nevjerojatnoj cijeni od 0,59 eura po litri. Istodobno, ta ultrajeftina vina uvoze se u Hrvatsku u golemim količinama.

Lani smo uvezli više od 3,6 milijuna litara vina s Kosova, što čini 13,4 posto ukupnog uvoza vina u Hrvatsku. Svi ovi podaci o masovnom uvozu falsificiranih kosovskih vina dragocjeni su za potrošače, jer sad znaju što ne smiju kupovati. Međutim, potpuno je nedopustivo da Državni inspektorat ne želi otkriti imena uvoznika i proizvođača patvorenih vina, i to pod krinkom inspekcijske tajne. Takvim ponašanjem Državni inspektorat zapravo štiti organizirani kriminal u trgovini vinom, koji je u Hrvatskoj, očigledno, opasno raširen.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.