Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

UŠTEDITE DUPLO Kako jeftinije kupiti posuđe od gusa i kuhanjem u njemu smanjiti račune za struju i plin 

tava-gus-g-lava

Održivost je preokupacija 21. stoljeća, i dok pišemo ovo aktualnija je nego ikad. U kuhanju, restoranskom i kućnom podjednako, održivost se promovira uglavnom kroz upute kako bacati manje hrane i podržati ekološku proizvodnju. Kućno kuhanje uglavnom se smatralo vremenskom jednadžbom: što i kako kuhati da potrošimo manje slobodnog vremena. Gotovo da se nije govorilo o štednji energije koja se troši za kuhanje, posebno u kućnom kuhanju.

U lancu trgovina Lonci&Poklopci by Bajde u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Zadru, Osijeku i Ljubljani do 31. listopada traje velika godišnja akcija Dani gusa, na kojoj su cijene posuđa od gusa snižene i do 50 posto. Očigledno je riječ o dobroj prilici za kupovinu. No, jeste li se zapitali kako na ovu uštedu dodati još jednu, korištenjem posuđa od gusa za kuhanje koje troši manje struje i plina?

Gus, lijevano željezo, u kuhanju se koristi stoljećima. Od kotlića koji se ljuljalju nad otvorenom vatrom, preko peka zatrpanih žarom do sofisticiranih dizajnerskih lonaca i wokova koje ponosno pokazujemo na Instagramu, gus smo naučili koristiti na milijun načina, jer se relativno brzo zagrijava, fenomenalno zadržava i raspoređuje toplinu i omogućuje precizno, raskošno kuhanje praktički svih vrsta jela.

Samo malo pažnje posvećenje detaljima u korištenju ovih moćnih, neuništivih komada mogu ih učiniti još isplativijima. Evo kako koristiti posuđe od gusa za kuhanje s manjim računima za struju i plin a jednakim užitkom u hrani. Mnoge od ovih metoda, naravno, štede i vrijeme.

Skuhajte više jela na jednom plamenu

Može li se cijelo jelo s prilozima napraviti na jednom plinskom plameniku? Itekako. Segmentirane tave od gusa imaju po tri pretinca koji omogućavaju da istodobno ispečete meso, povrće i začinite rižu ili mahunarke. Birajte namirnice tako da se vrijeme pečenja što više preklopi: primjerice, s pilećim bijelim mesom možete istodobno pržiti šparoge, vrganje, mladi luk, jaja na oko, rajčice i sir, a sa svinjskim ili telećim kotletom, koje ćete peći koju minutu dulje od piletine, možete zapeći šampinjone, rižu sa začinima ili ispržiti tanko rezani čips od krumpira, s burgerima možete pržiti luk, trakice pancete i tostirati peciva, a s kobasicama zapržiti grah sa čilijem. 

Koristite otvorenu vatru

Roštilji nisu samo za proljeće i ljeto i meso koje jedemo odmah. Ako imate uvjete za kuhanje na otvorenoj vatri, koristite ga koliko god možete. Jednom kad razvijete dobar žar na njemu možete ispeći cijeli ručak ili večeru, skuhati variva i za vikend pripremiti sastojke za idući tjedan: grilati tikvice i šparoge za salate, spaliti patlidžane za baba ganoush ili neka fina brza japanska jela i slično. 

Grillanje štedi više nego što mislite

Razlog je jednostavan. Grillanje po kratkom postupku iz namirnica izvlači maksimum okusa i čuva hranjivost. hranjivost. Gotovo sve što imate u kući možete staviti na grill tavu i pekač, skuhati to s manje masnoće i koristiti sokove za fine umake. O uštedi vremena da ne govorimo. Jedan od zanimljivijih modela u ovoj kategoriji je dvostrana grill ploča, s rebrastom i ravnom stranom, koja doslovno pokriva sve potrebe za grilanjem kod kuće, i pravokutna grill tava s odvojivom inoks ručkom.

Napunite pećnicu na oba kata

Manji i tanji komadi mesa s povrćem glavna su formula uštede energije u kućnom kuhanju. No, čovjek ponekad poželi ispeći veći komad govedine ili pozvati veće društvo na ručak. Kad već uključujete pećnicu, isplanirajte ručak ili večeru tako da je iskoristite do kraja. Drugim riječima, napunite oba kata i iskoristite za sve što ćete taj dan kuhati. Pazite na raspored grijača i kruženje topline. Inače, kad se u pećnici kuha na dva kata računa se da se sve kuha 15 posto dulje nego inače. To je otprilike desetak minuta dulje na sat vremena. Posuđe od gusa poništava ovu razliku jednostavno zato jer pećnicu možete isključiti ranije.

Toplina akumulirana u pekačima, tavama i dutch ovenima bit će dovoljna da dovrši jelo. Da bi se sve skuhalo kako treba, stavite pekače u pećnicu čim je uključite i zamijenite im pozicije na pola kuhanja. U posuđu od gusa hrana neće ni osjetiti da otvarate pećnicu. Želite li do kraja savladati ovaj pristup, kupite neki jednostavan termometar za pećnicu, puno će vam pomoći. Zbog količine posuđa i hrane, temperatura u pećnici vjerojatno će biti različita od one koju ste podesili. Meso, povrće, složenci i gulaši odlični su za ovaj način kuhanja. Kruh, peciva i biskviti puno su manje fleksibilni oko razlika u temperaturi i njih stavljajte u pećnicu s drugim stvarima samo ako ste sigurni da im možete osigurati precizne temperature tijekom cijelog kuhanja.

U jelima koje ovako kuhate izbjegavajte prejake aromate (velike količine češnjaka ili luka) jer bi mogli preuzeti sve okuse u mirise u pećnici.  Meso je najfleksibilnije što se temperatura tiče, više pazite da vam se ne prepeku nemesni sastojci. Računajte i da veliki komadi mesa, cijelo pile, pečenka, šunka i slično, dulje ostaju topli pa ih možete izvaditi kad su gotovi a ostatak topline iskoristiti za manja jela i priloge. Većina pećnica ima odstupanje od oko 4 stupnja. Nađite sredinu između propisanih temperatura pečenja jela koja stavljate u pećnicu i trebalo bi sve biti u redu. Obavezno ostavite dovoljno mjesta među loncima i pekačima. Zrak mora cirkulirati da bi se sve ravnomjerno skuhalo.  

Pametno koristite poklopce i vodu

lava-gus-recepti-g

Kad govorimo o korištenju poklopaca u uštedi energije u kuhanju ulazimo na pomalo kontroverzan teren. Nedavno smo pisali o žestokoj raspravi koja se u Italiji povela nakon što je slavni fizičar predložio ljudima da radi uštede energije špagete kuhaju samo do pola, a zatim poklope i ostave da toplina vode dovrši posao. Chefovi tvrde da tjestenina namakanjem postaje gumasta i oštećuje joj se površina pa umak više ne prima idealno. Ali s malo prakse, za kućne potrebe ovu taktiku možete uspješno koristiti za azijske rezance, rižu i na koncu tjesteninu, ako baš niste purist poput talijanskih chefova.

Prvo, smanjite količinu vode koju koristite. Za tjestenine ćete uvijek trebati više vode, recimo da je litra vode na 100 grama nekuhane tjestenine neki standard. Vodu odmah posolite i zakuhajte u poklopljenom loncu, malo ćete ubrzati stvar. U vodu stavite tjesteninu, nakon minute poklopite i smanjite vatru i kuhajte dok ne bude al dente. Rižu dobro isperite hladnom vodom i prelijte s dovoljno vode da je bude dva centimetra iznad riže. Odmah poklopite i zakuhajte (trebat će oko pet ili šest minuta ako je voda hladna). Vatru smanjite na najmanje i kuhajte rižu dok ne nestanu mjehurići vode s ruba poklopca. Ugasite vatru i rižu ostavite poklopljenu još desetak minuta, para i voda koju je upila dovršit će kuhanje i dobit ćete mirisnu, pahuljastu rižu. Koristite li rižu s puno glutena (sticky rice), namočite je preko noći i kuhajte na pari.

Jaja kuhajte kao Heston Blumenthal: Stavite ih u što manji lončić i prelijte s dovoljno vode da ih prekrije. Poklopite, stavite na najjaču vatru i čim voda proključa maknite s i ostavite poklopljeno oko šest minuta da ostatak topline skuha jaja. Heljdu, leću, mung dahl, kvinoju i slične namirnice, kuhajte podlijevanjem. Dobro ih isperite, prelijte vodom da bude 2-3 centimetra iznad njih, posolite, poklopite, zakuhajte. Uklonite pjenu koja se formira kad voda zakuha pa poklopite, smanjite vatru i krčkajte dodajući povremeno točno onoliko vode koliko treba da se ne zapeče. Sve osim tjestenine možete kuhati u dubljim tavama od gusa s poklopcem koje ćete, naravno, koristiti i za pečenje svega, od mesa ili velikih komada krumpira do biskvita i lakših peciva.

Koristite wok za sve što možete

wok

A to je puno, zaista puno hrane. Wok je po definiciji posuđe za štednju. Izmišljen je u regijama južne Azije u kojima je kronično nedostajalo drva za ogrjev. Kad jednom zagrijete wok na njemu možete napraviti jednostavna i kompleksna azijska jela, ali i frigati ribe, pržiti pomfrit i fritule, grilati povrće, suho pržiti orahe i sjemenke, dimiti, peći jaja…Wok od gusa možete slobodno staviti i na otvorenu vatru. Kako efikasnije koristiti wok u kući, možete pročitati OVDJE

Čuda iz jednog lonca

lava-sarma

Jela iz jednog lonca su miljenici kućnih kuhara. Posebno u jesen i zimu. Rustikalna variva, maneštre, musake, parmigiane, zapečene mahunarke, sočna teletina s povrćem, ta slojevita, utješna jela puna okusa skuhate jednom, jedete danima i možete nahraniti vojsku gostiju sa svježim sezonskim namirnicama. Poslužite ih na sredini stola, u loncu u kojem ste ih kuhali.  

Indukcija

Ako osim novog posuđa od gusa slučajno kupujete i novi štednjak, razmislite o indukciji. Svo posuđe od gusa koje možete kupiti u Lonci&Poklopci by Bajde pogodno je za indukciju. Chefovi obožavaju indukcijske ploče jer osim što su efikasnije i štedljivije, omogućavaju bolju kontrolu tijekom kuhanja od električnih. 

Hrabro fermentirajte

lava-jogurt

Ne morate kuhati, ne morate držati u frižideru, pustite da priroda odradi sve, besplatno. Drevna tehnika fermentacije sastojke pretvara u ukusnu hranu, dodaje joj moćne nutricionističke kvalitete i čuva je. Fermentacija je opsesija moderne gastronomije. Kad je naučite, osim što ćete uštedjeti puno energije i vremena, uvest ćete nove fantastične okuse u svoju kućnu kuhinju. No ne treba sve stati na kiseljenju povrća. Zbog preciznosti, ravnomjernosti i postojanosti temperature koje omogućavaju, u loncima od gusa možete napraviti svoj jogurt i svježe sireve za pizze, tjestenine i složence s povrćem. Emajlirani dutch oveni idealni su izbor na ovu svrhu.

Poslužite hranu u onome u čemu ste kuhali

Struja se ne štedi samo na štednjaku već i u perilici. Da biste smanjili količinu posuđa koju perete nakon ručka ili večere, pokušajte što više jela poslužiti u onome u čemu ste ih kuhali. Lijepi koloritni lonac ili pekač pun fine hrane na sredini stola svi vole, a umijeće ovakvog serviranja sve više zanima i dizajnere. Poput onih koji potpisuju ovu ploču za pečenje s hvataljkom (hvataljka dolazi posebno) i lijepim drvenim postoljem, na kojoj ravno iz pećnice možete poslužiti pizze, meso i pečeno povrće, Ili male pekače sa zasebnim drvenim postoljima za posluživanje zapečenih jela. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.