Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jednom kad klince naučimo da uz pomfrit i burgere jedu i srdele, sirovu tunu i kamenice, postat ćemo gastronomska nacija

Britanski chef Rick Stein nije osobito vjerodostojna osoba.  Sedamdesetpetogodišnji Stein nesumnjivo je vrhunski kuhar, što je vidljivo iz skoro svih njegovih televizijskih recepata: Stein suvereno vlada tehnikama, savršeno poznaje sastojke koje koristi i svako njegovo jelo posjeduje željeznu unutarnju logiku.

Kao televizijski prezenter Stein je neusporedivo lošiji. Njegovi visoki profesionalni standardi padaju pred svakim producentskim zahtjevom, pa se čovjek koji zna sve skuhati, jednako nekritički divi ružno prepečenoj janjetini u Bordeauxu, dosadnoj hobotnicu u Cavtatu i groznoj taramasalati na Kreti ili Santoriniju.

Stein, bivši hipi, postao je crni cinik, koji će učiniti bilo što da zaradi što više televizijskog novca, jer više nema snage, volje ni strpljenja zarađivati kuhanjem. Osim što promovira razne oblike loše hrane, Stein zastupa ekscentrične političke stavove bliske sve užoj vododjelnici krajnje desnice i krajnje ljevice. Rick Stein dakle nije čovjek kojem treba previše vjerovati.

Pa ipak, epizoda njegova gastro putopisa snimljena u Bordeauxu koju smo sinoć gledali na 24 Kitchen, vrijedna je pažnje. Ne zbog prepečene janjetine kojoj se Stein fejkano divio, nego zbog djece. Naime, u prvom dijelu emisije posvećene Bordeauxu ovaj čuveni cornwallski chef posjećuje uzgajalište kamenica u estuariju rijeke Dordogne. I tamo nailazi na cijeli prvi ili drugi razred lokalne osnovne škole.  I svi ti sedmogodišnjaci i osmogodišnjaci bez ikakvih predrasuda srču žive kamenice iz ljuštura i očigledno uživaju u njihovom okusu.

Chef Stein taj znakoviti i veličanstveni prizor komentira otprilike sljedećim riječima : “U Francuskoj se djeca od najranije dobi uče pravoj hrani: kamenicama, zanatskim sirevima, ribama, svježem povrću. Zato Francuzi dobro i zdravo jedu. Za razliku od nas Britanaca.” I za razliku od nas Hrvata.

Klinci u Hrvatskoj hrane se u pekarnicama i u fast food lancima, što nije posljedica neimaštine i ekonomskog pritiska, nego čistog neznanja i društvene linije manjeg otpora.  Srdele, inćuni, mladi kravlji sir i još puno robe s placa nisu skuplji od jela iz fast food lanaca. Ali klinci, osobito oni zaista mali iz nižih razreda osnovne škole, boje se svježe hrane. Kad je bivši ministar Dragan Primorac iz osnovnih škola izbacio automate sa slaktišima i uveo ručkove s kuhanim žitaricama, blitvom i pravom ribom umjesto procesuiranih pohanih štapića, nakon nekoliko tjedana većina roditelja je tražila da se program prekine jer djeca ništa ne jedu. A nisu jela jer ne samo da nisu bila navikla na takvu hranu, nego mnoga nikad nisu vidjela ni kuhanu palentu. Osobno smo sjedili na roditeljskim sastancima na kojima su se vodili ti razgovori.  

Da se razumijemo, klinci će uvijek voljeti pomfrit, burgere i nuggetse jer je to naprosto tako i glupo se nad tim zgražati.  Međutim, istodobno s fast foodom, sladoledima i čokoladama, djecu bi trebalo poticati da jedu pravu, živu hranu, za što Hrvatska ima puno preduvjeta. Tek kad klince uvjerimo da uživaju u kamenicama, srdelama, sirovom povrću i svježem crvenom mesu stvorit ćemo pretpostavka da postanemo gastronomska nacija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.