Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dobra hrana proglasila je četiri restorana godine: Cap Aureo, Noel, Tekku i Dvor

noel-tim

Dobra hrana, gastronomski prilog Jutarnjeg lista, večeras je u Esplanadi dodijelila nagrade za svoj izbor restorana godine. Dobra hrana bira restorane godine u četiri kategorije: tradicionalni restoran, restoran visoke kuhinje, restoran hotelske visoke kuhinje i restoran kreativne urbane kuhinje.

U kategoriji tradicionalnog restorana godine pobijedio je zaista izvrsni splitski Dvor chefa Hrvoja Zirojevića. U kategoriji restorana visoke kuhinje pobijedio je zagrebački Noel, koji je, međutim, ne tako davno u Dobroj hrani dobio poraznu recenziju.

U kategoriji visoke hotelske kuhinje zasluženo je trijumfirao Cap Aureo chefa Jeffreya Velle, iz rovinjskog hotela Grand Park. Drugo je mjesto osvojio Zinfandel’s Ane Grgić Tomić, a treće Nebo Denija Srdoča. U kategoriji kreativne urbane kuhinje pobijedila je zagrebačka Tekka, uvjerljivo najbolji hrvatski japanski restoran. U toj je kategoriji drugo mjesto zauzeo izvrsni splitski riblji bistro Pinku, a treće sve bolji zagrebački El Toro.

Chefovom godine proglašen je Hrvoje Kroflin, jedan do zaista najkreativnijih hrvatskih kuhara, dok je nagradu Andrej Barbieri za mladog chefa godine dobio Jakov Ujaković iz šibenskog Pelegrinija. Nagrada za najbolju vinsku kartu također je otišla u Pelegrini, neodoljivo šarmantnom sommelieru Branimiru Vukšiću.

Zanimljivo je da Tvrtko Šakota, najmoderniji hrvatski chef nije ni spomenut u ovogodišnjem izboru najboljih restorana Dobre hrane. Kao ni Filip Horvat, ni Bernard Korak. Što je zapravo očekivano. U prvom izboru Dobre hrane održanom prije desetak godina, Marcellino, tada definitivno najbolji restoran u zemlji, nije se plasirao među prvih sedam ili osam najboljih restorana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.