Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IPSOSOVO ISTRAŽIVANJE Više od dvije trećine ugostitelja kaže da će im nedostatak radnika biti glavni problem u 2023. godini

ugostitelji-bar-kafic

Na Coca CoLinoj konferenciji Raise the Bar održanoj u utorak 27. rujna u Zagrebu, predstAvljeno je istraživsnje renomirane agencije Ipsos o stanju u hrvatskoj Ugostiteljskoj industriji. Više od 68 posto ispitanika, profesionalaca iz ugostiteljske industrije, reklo je da će im najveći problem u poslovanju u odućoj godini biti manjak radne snage. Ovaj je odgovor, naravno, predvidljiv.

Vlasnik Pelegrinija Rudolf Štefan još je ja prvom gastro kongresu Chef’s Stage organiziranom 2018. u Šibeniku, upozorio da za nekoliko godina u hrvatskim restoranima, barovima i hotelima više neće imati tko raditi. Štefan je kao i obično bio u pravu. Da nema stranaca, i to stranaca iz prekomorskih zemalja, mnogi hrvatski restorani i hoteli mogli bi se odmah zatvoriti.

S daljnjim rastom turističke industrije, dakle s otvaranjem novih hotela, restorana i drugih lokala, hrvatsko će ugostiteljstvo i hotelijerstvo postati potpuno ovisno o inozemnim radnicima, što nije dobro, naprosto zato što se radi o strateškoj industriji, koja se mora moći osloniti i na domaće resurse. Utoliko su pojedinačne akcije obrazovanja kuhara, konobara i barmena, poput Raise the Barovih, koliko god bile simpatične i korisne, danas već prilično nedostatne.

Predstavnici svih najvećih hrvatskih tvrtki, kojima su neophodno potrebni kompetentni ugostiteljski profesionalci, od Coca Cole do velikih hotelskih korporacija, trebali bi zajedno otići u Vladu i predložiti hitno osnivanje javno-privatne nacionalne Akademije za ugostiteljstvo, koja bi sustavno proizvodila visokostručne kadrove za sve važne poslove u restoranima, barovima i hotelima. Nijedan manje ambiciozan plan neće ni u jednom postotku riješiti glavni problem hrvatske ugostiteljske i turističke industrije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.