Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Testirali smo T Boneove steakove odležane 20, 60 i 90 dana. Svi su jako dobri, ali najstariji je fenomenalan

T Bone je prestižni brend križevačke tvrtke Agro-Vet, koja se bavi uzgojem stoke. Pod egidom T Bone prodaju se isključivo odležani steakovi. T Bone je prije nekoliko mjeseci otvorio lijepo uređeni butik u zagrebačkom Novinarskom domu i već je ušao u više prestižnih i popularnih restorana, poput Oxba, Vinodola i Chevo’sa. Unatrag mjesec dana testirali smo nekoliko T Boneovih steakova različite duljine dozrijevanja. Evo rezultata.

1. Ribeye odležan tri tjedna, pripremljeno u Vinodolu početkom rujna

T Boneov ribeye iz najkraće odležavane edicije sočan je, snažnog okusa po govedini, dovoljno mekan da bi se lako jeo, ali i dovoljno čvrst da bi se osjetio pod zubima. Preporučujemo novacima u svijetu odležane govedine, jer nije preintenzivan i zapravo podsjeća na poboljšanu verziju steakova na koje smo dosad navikli.

Vinska preporuka Odležani teran, poput Coronicina Gran Terana, frankovka ili cuvee na bazi merlota poput Lagunina Castella

2. T Boneov t-bone, odležan 60 dana, pripremljeno u Vinodolu sredinom rujna

T-Boneov dva mjeseca stari t-bone steak gotovo je putrasto mekan, s puno esencije goveđeg okusa pomiješane sa snažnim efektom Maillardove reakcije (što, naravno, treba zahvaliti kuhinji). Ovaj je steak naglašeno mramoran, pa je meso skoro putrasto. Kompleksni, elegantni, 60 dana stari t-bone fino se slaže s klasičnim bearnaiseom, ali može funkcionirati i kao idealan partner za bijele tartufe.

Vinska preporuka Barolo, barbaresco, dobar plavac  poput Miloševog, odležani cabernet sauvignon, odležani tribidrag

3. T Boneov 90 dana odležani porterhouse, pripremljeno kod kuće krajem rujna

Porterhouse smo izvadili iz hladnjaka dva sata prije ručka. Neposredno prije pečenja s obje smo ga strane natrljali s vrlo mnogo krupne soli. Pekli smo ga u teškoj tavi od gusa, na gheeju, na temperaturi višoj od 200 stupnjeva, dok sa svih strana nije jako posmeđio. Dovršili smo ga pet ili šest minuta u pećnici ugrijanoj na 180 stupnjeva, i prije rezanja odmarali dulje od pet minuta. Narezano meso posolili smo cvijetom soli.

Porterhouse smo servirali na vrućim tanjurima, uz pečene male vrganje i Belićevu Selekciju. Riječ je, definitivno, o najboljem steaku od hrvatske govedine koji smo dosad probali. Tri mjeseca stari porterhouse bio je perfektno mramoran, posve putrast, pa je teksturom asocirao na wagyu. Okus je bio orašat, s jakim naznakama umamija iz starih iberico pršuta. Devedeset dana odležani porterhoouse apsolutno je fenomenalan i mijenja većinu predodžbi o okusu i teksturi steakova.

Vinska preporuka Vrhunski bordeauxi, supertoskanci poput starijeg Tignanella, dugo odležavane rioje, kalifornijski odležani caberneti ili najbolji plavci, poput Stagnuma, Toljeva Dingača ili Stinina Stipančića.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.