Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pinardov Sancerre Flores nije još jedan uobičajeni sauvignon. Flores pokazuje tamnu, uzbudljiviju stranu sauvignon blanca

Sancerre je najpoznatija svjetska apelacija sauvignon blanca, uz susjedni Pouilly Fume. Sancerre i Pouilly Fume smješteni su u istočnom dijelu doline Loire. Sancerre spada među prva francuska vina koja su dobila status Apellation d’Origine Controlee, još 1936. godine (crni Sancerre, koji se proizvodi od crnog pinota, dobio je AOC 1959. godine).

Sancerre je lako prepoznati: mineralan je, hrskav, zelen, ugodno kiseo i brutalno strukturiran: Sancerreova tipična struktura i tekstura gotovo su metalne. Pouilly Fume dijeli slične značajke, osim što je prirodno blago zadimljen i miriše po kremenu. Sancerre i Pouilly Fume definitivno  spadaju među najveća francuska bijela vina. Utoliko je zanimljivije pronalaziti vina iz Sancerrea koja bar donekle ne pripadaju Sancerreovom kanonu. Poput vina Vincenta Pinarda.

Vincent Pinard vinarija je stara samo 26 godina premda službena, marketinška legenda kaže da se Pinardi bave vinogradarstvom unatrag najmanje dvadeset generacija, još od 16. stoljeća. Osnovali su je braća Florent i Clement Pinard; Domaine Vincent Pinard et Fils dobila je ime po njihovu ocu.

Braća Pinard obrađuju 17 hektara vinograda na nekim od vrhunskih položaja u Sancerreu. Svi su vinogradi u organskom uzgoju. Vina se proizvode maksimalno prirodno, bez umjetnih kvasaca i bilo kakvih aditiva.

I prilično su drukčija od većine sauvignona iz Sancerrea. Ona, zapravo, otkrivaju tamnu stranu sauvignon blanca, gotovo poput vina Didiera Dagenaeaua, iz Pouilly Fumea (koji je davno poginuo u zrakoplovnoj nesreći) i njegovih nasljednika, s tim da su Pinardova vina neusporedivo, dva do pet puta jeftinija.

Flores je najpoznatije vino vinarije Vincent Pinard. Flores je cuvee sauvignon blanca s nekoliko položaja oko Bouea, malog mjesta zapadno od grada Sancerrea, koje se smatra najvažnijim vinogradarskim položajem u apelaciji Sancerre. Flores iz 2021. godine moćno je, nabildano vino koje nema nikakve veze s većinom sauvignona na hrvatskom, ali i svjetskom tržištu.

Prvo, ono je više glatko nego hrskavo. Drugo, ono je deklarirano na 14 posto alkohola, ali vjerojatno ima i koju desetinku više, čime podsjeća na klasične bordoške sauvignone, s time da posjeduje onu prepoznatljivu sancerrevosku mineralnost, koju bordoški sauvignoni nemaju. Treće, Floresov bouquet uglavnom nije zelen. Ako baš želite, i u Floresu možete pronaći nešto trave i šparoga i zelenih paprika. 

No, Flores zapravo miriše po bergamotu, limeti, jabukama, bijelom cvijeću, s prepoznatljivom, zaraznom ili odbijajućom crtom joda. Okus je dugačak, linearan, pun i prebogat. Pinardov Sancerre Flores nije vino za masovnu publiku. Riječ je, ustvari, o vinu za vrhunske restorane, ozbiljne sommeliere i dobre chefove, koji znaju kako ga najbolje iskoristiti u  gastronomskom kontekstu.

Mi bismo ga pili uz tople kamenice, ježince, škampe na žaru, hlapove i jastoge, trilju, škrpinu, kao i uz sve moguće kozje i ovčje sireve. I uz pravi kavijar. Pinardov Sancerre Flores diskriminativno je vino namijenjeno onima koji znaju. Flores uvozi zadarski Atrox.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.