Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Aviation Gin, jedan od najvažnijih američkih ginova, otvorio je destileriju u Portlandu

Aviation American Gin bez sumnje je začetnik velikog trenda novih, prije svega craft stilova koji se opiru klasičnom pristupu dominantnih aroma borovice. Status koji je ostvario na svjetskom tržištu toliko je značajan da je enorman rast prodaje doveo do jedinog mogućeg rješenja, otvaranja nove, prilično velike destilerije posvećene isključivo Aviationu.

Kad govorimo o gin craft revoluciji i velikom gin revivalu s početka 2000-tih godina, Aviation je u punom smislu rodonačelnik. Portlanski House Spirits Distillery u suradnji s velikim barmenom Ryanom Magarianom proizveo je gin koji se jasno suprotstavljao klasičnom London Dry stilu kojim dominira borovica. Taj novi aromatski okvir postao je i rasadnik novim stilovima koktelske scene, a Magarian ga je tada nazvao New Western Dry. Danas se ta čitava kategorija naziva contemporary style.

House Spirits Distillery prodao je brend Aviation Gin 2016. godine, i to vrlo uspješno, njujorškom distributeru Davos Brands. No, sam se gin i dalje nastavio proizvoditi u Portlandu, odnosno matičnoj House Spirits destileriji.

2018. godine u igru ulazi tada ultra popularni glumac Ryan Reynolds koji kupuje veliki udio vlasništvu i postaje njegovo zaštitno lice. Ulazak Reynoldsa u Aviation ujedno označava i nagli uspon na svjetskom tržištu uz doista značajan rast prodaje. 

Rezultat takve poslovne politike i Reynoldsovog utjecaja na status Aviationa rezultirao je 2020. godine akvizicijom Davos Brands i Reynold’s Gin Company od strane svjetskog giganta Diageo i to za vrtoglavih 160 milijuna dolara. Prelaskom u ruke Diagea otvorila se i jasna potreba za izdvajanjem Aviationa u zasebnu destileriju. Rast prodaje traži i rast proizvodnje što House Spirits Distillery i nije bilo u presudnom interesu (oni naime proizvode niz drugih destilata uključivo i sjajni Westward American Single Malt, a Aviation im je uzimao 40% proizvodnih kapaciteta).

Nakon dakle trogodišnjeg razvoja projekta, prije nekoliko dana i službeno je otvorena Aviation Gin Distillery, smještena vrlo blizu House Spirits, točnije na suprotnoj obali rijeke Willamette, dakle gotovo unutar portlandskog Distillery Boulevarda.

Destilerija je već u pogonu od sredine ovog mjeseca, a svečano puštanje u rad nije obilježeno tradicionalnim rezanjem vrpce nego živopisnim presijecanjem drvene table motornom pilom prepolovio živopisni drvosječa. Sve u skladu s onime što Aviation Gin u svojoj osobnosti i jest.

Nova destilerija u potpunosti će biti posvećena cjelokupnim Aviation Experienceom. Na više od 3.000 kvadrata nalazi se pogon pripreme biljaka, destilacijska jedinica s bakrenim kotlovima, zasebni pogon pripreme vode za razrjeđivanje i popriličan skladišni kapacitet.

Reynold dakako ostaje jedna od ključnih osoba i suvlasnik u Aviationu (naime ima i svoj ured u destileriji), a poziciju direktorice destilerije preuzela je jedna od najiskusnijih profesionalki industrije Hollie Stephenson, dosadašnja glavna pivarica američke grane Guinness piva.

Osim destilerije, novi prostor ima i doista veliki prostor posvećen Aviation Experience projektu. Od interaktivne soba za kušanje, vođenih tura po destileriji i jedinstveni lounge bar u kojem će se sezonski posluživati kokteli, većinom pre-batched iz točionika (poput draft piva). Tako će se sezonski moći kušati Ryan’s Nitro Negroni, Fizzy Bee’s Knees, Grapefruit Collins, Aviation G&T, Saturn i Flora Dora. Uz čitav ovaj projekt sigurni smo da Aviation očekuje fantastična budućnost.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.