Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VIKTOR DVANAJŠČAK, ENOLOG DVANAJŠČAK-KOZOLA Međimurju bez obzira na sušu zasad definitivno ne treba navodnjavanje

Viktor Dvanajščak vinogradar je i enolog sve ambicioznije međimurske vinarije Dvanajščak-Kozol.  U Međimurju, najsjevernijem hrvatskom vinogorju, U ovo se doba godine još naveliko bralo. Međutim, Dvanajščak-Kozol završio je s berbom već prošli vikend. Gospodin Dvanajščak vrlo je zadovoljan kvalitetom grožđa, i za razliku od kolega iz drugih dijelova Hrvatske smatra da vinogradima u njegovoj regiji nije potrebno navodnjavanje. Evo izvadaka iz intervjua s Viktorom Dvanajščakom.

Obitelj Dvanajščak-Kozol

Je li ovo bila najranija berba u Međimurju?

Berba je ove godine počela iznimno rano, već 5. rujna, pa spada među najranije međimurske berbe svih vremena. Zbog turbulentnog vremena i ranog početka jeseni, tempo berbe bio je iznimno brz i zahtjevan. Cijelu smo berbu odradili u samo tri tjedna. U normalnim okolnostima naše berbe traju do mjesec i pol dana.

Kako je suša utjecala na kvalitetu i urod grožđa? 

Vinova loza u Međimurju relativno se lako adaptira na sušu: kako se prinosi zbog suše smanjuju, tehnološki parametri grožđa, kao i arome, postaju koncentirraniji.

Koje su sorte najbolje podnijele sušu?

Na sušu se se u Međimurju najbolje adaptirali pušipel, sauvignon i crni pinot. Pušipel vrlo lako podnosi toplinski stres. Sauvignon zbog velike i lisne divlje mase u sušnim uvjetima tek malo brže mijenja arome, dok crni pinot u Međimurju najbolje uspijeva u toplijim godinama.

Kako su rujanske kiše i oluje utjecale na grožđe?

Zbog iznimne suše tijekom ljeta, grožđe je u berbu ušlo zdravo i otporno na većinu gljivičnih nametnika, posebice na botritis. Kratki periodi rujanskog vlaženja “smirili” su tehnološki porast šećera i spriječili pad kiselina, pa su omogućili idealan tehnološki razvoj grožđa u samoj berbi.

S obzirom na klimatske promjene, treba li u Međimurju u idućih desetak ili više godina, razmišljati o navodnjavanju vinograda ili uvođenju sorti primjerenijih toplim vinogradarskim regijama?

Zasad definitivno ne. Međimurje je u pravilu vrlo prilagodljivo na vruće i sušne godine. Oborina ima i u vrućim godinama iako nešto češće i intenzivnije u proljeće i ranu jesen, baš kao ove godine. Loza u našim vinogradima svojim dubokim korijenjem može doprijeti do podzemnih rezervi vode. Suša stvara puno veće probleme jednogodišnjim kulturama, koje su iznimno osjetljive i na kratkotrajni i dugotrajni nedostatak vode. Zasad ne razmišljam o sortimentu tipičnijem za topla vinogorja, iako smo svjesni da klimatske promjene donose nove izazove i prepreke, koje ćemo morati savladati.

Kakva vina očekujete od ove berbe?

Izvanredna. Ova berba nastavlja trend niskih prinosa poput lanjske. Međutim, za razliku od prošlogodišnje berbe, arome u grožđu i mladim vinima barem su tridesetak posto koncentriranije, a vina pokazuju dobar karakter i strukturu. Ova berba omogućuje svakom međimurskom vinaru prizvodnju posebnih, osobnih vina. Ovakve su godine poput dragulja, kada vinar samo treba isklesati skrivenu  ljepotu iz zapravo izvrsnog grožđa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.