Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatsku je stigao senzacionalni Sir Edmond, prvi gin na svijetu infuziran vanilijom, koji je promijenio pojam luksuznih ginova

Kad smo prvi put čuli da je Sir Edmond gin infuziran vanilijom, moramo priznati da smo bili sumnjičavi. Ovaj izvrsno brendirani nizozemski gin s flamingom na etiketi i sloganom ‘buntovni duh i s neobičnim karakterom’, teško smo mogli spojiti s gimmicky konceptom infuziranja vanilijom. No, već nakon dva gutljaja bilo je jasno da je riječ o vrlo ozbiljnom piću zaista neobičnog karaktera, koji ovaj gin značajno izdvaja na tržištu. 

Koliko znamo, dosad se nitko u industriji gina nije dosjetio isprobati vaniliju u ginu. Vjerojatno je bila riječ o konvencionalnom razmišljanju, da se slatka vanilija i herbalna borovica u ginu mogu samo potući. No, ovaj gin je dokaz da i u destiliranju, po definiciji poslu maksimalne ljudske intervencije, ponekad zasta treba pustiti prirodi na napravi svoje. 

Sir Edmond, koji osim vanilije sadrži borovicu iz Makedonije, korijen anđelike s Grenlanda, kardamom iz Gvatemale, nigerijski đumbir i kineski cimet, gin je jake kičme, izrazito preciznog balansa koji stvara dojam luksuza i moćnog, raskošnog tijela u kojemu nema ni traga sladunjavim kolačastim notama vanilije. 

Ono što vanilija daje Sir Edmondu je duboka, tamna, zemljasto-slatka, doslovno parfemska crta koja ničim ne remeti vertikalnu strukturu gina daje mu eleganciju i zaista poseban karakter. Na okusu, Sir Edmond gotovo da nema karakter Dutch gina. Glamurozna ali suzdržana slatkoća vanilije s toplim začinima ovom ginu (osim jedva primjetne nijanse žute boje) daju univerzalno egzotičnu notu, egzotiku koju ne možete svrstati ni u jedan specifični sklop poput tropskog ili azijskog.

Ipak, nakon prvog udara vanilije na okusu uvjereno dominira borovica, s izraženim zemljasto-herbalnim notama anđelike. Tolika razlika između nosa i okusa obično zbunjuje i može stvoriti dojam da nešto nije u redu, ali u Sir Edmondu se sve sklapa u senzualnu, isprva moćnu a prema kraju meku, gotovo eteričnu kompoziciju dugog začinsko-herbalnog aftertastea i svilene teksture. Ono što zaista impresionira u Sir Edmondu je balans njegove mekoće i čvrste, snažne strukture koji stvara onaj rijetki, neuhvatljivi, bestežinski osjećaj ponekad prisutan u vrhunskim destilatima i parfemima.  

Flamingo na etiketi, kao i ime Sir Edmond, u ovom intrigantnom ginu predstavljaju vaniliju. Burbon vanilija kojom se Sir Edmond infuzira dolazi s Réuniona, odakle potječe i flamingo. Réunion je uz Madagaskar najveći proizvođač vanilije na svijetu. Edmond Albius, botaničar po kojemu je nazvan gin, smatra se čovjekom koji je vaniliji osigurao današnji status u gastronomiji. Kad je imao samo 12 godina i živio kao rob u komuni Sainte-Suzanne na Réunionu, mali Edmond Albius otkrio je da se cvjetovi vanilije mogu umjetno oprašivati. Oprašivao ih je ručno, pomoću obične travke. Njegovo otkriće napravilo je revoluciju u uzgoju vanilije. Francuski kolonizatori već su uzgajali vaniliju na reunionskim plantažama, ali imali su problem jer kukci nisu htjeli oprašivati biljke. Mali rob riješio je problem koji nisu znali riješiti brojni francuski znanstvenici. Ručno oprašivanje početko 19. stoljeća postalo je standardna praksa koja se koristi i danas. Albius nikad nije profitirao od svog otkrića. Nakon ukidanja ropstva do kraja života radio je kao sluga u kuhinji. Sir Edmond gin na elegantan način ispravlja tu nepravdu. 

Edmond Albius

Vanilija se u Sir Edmond ginu ne destilira. Nakon preciznog procesa destilacije u kojem se zasebno tretiraju borovica, anđelika, đumbir, kardamom i cimet, destilat se infuzira burbon vanilijom nekoliko tjedana i tako dobiva jedinstveni karakter. Vanilija doslovno rastapa gorčinu borovice, što stvara posve nove momente, posebno kad se gin pije sam. Sir Edmond na neki način pokušava reinventati cijelu svoju kategoriju. Na jednom od najjačih svjetskih slijepih kušanja gina, Gin Mastersu The Spirits Businessa, Sir Edmond je 2017. dobio je srebrnu medalju. Dogodilo se to samo  dana nakon što su ga bivši LVMH-ov ambasador Dominiqe Makatita i T-J van der Drift utemeljili Sir Edmond u Amsterdamu. 

Zadnjih pet godina Sir Edmond se ne skida s ljestvica najboljih luksuznih ginova malih neovisnih destilera i karti pića fine dining restorana. Njegov dolazak u Hrvatsku, koji će zasigurno inspirirati barmene i miksologe, dio je ovogodišnje europske ekspanzije brenda. Sir Edmond gin u Hrvatskoj distrubira Brza Distribucija, agilna zagrebačka firma poznata po web platformama tipsy.hrwineandmore.com. Cijena u maloprodaji je 299,99 kuna. Dio prihoda od svake prodane boce Sir Edmond uplaćuje u African Wildlife Fondaciji jer, kažu, “svi smo životinje i moramo se međusobno čuvati.”

Sir Edmond je jedan od rijetkih ginova koje bismo radije pili samog nego u koktelu, ali jedva čekamo vidjeti kako će ga interpretirati najbolji hrvatski barmeni. Sir Edmond je dovoljno kompleksan za moćne koktele i dovoljno eteričan jednostavne, elegantne aperitive. Ovo su neke best serve opcija njegovih tvoraca koje slave vaniliju koliko i sam Sir Edmond.

Gin&Tonic s allspiceom i limetom

50 ml Sir Edmond gina

150 ml premium tonika

Ulijte u visoku okruglu čašu punu leda, dodajte allspice i garnirajte koricom limete 

Tea&Bubbles

30 ml Sir Edmond gina

30 ml Cocchi Americana

30 ml sirupa od Milky oolonga (oolong čaj paren na vodi i mlijeku)

prstohvat soli

dash of absinta

5 ml limunske kiseline

60 ml šampanjca

Sve sastojke stavite u shaker, šejkajte pa procijedite u čašu za šampanjac. Garnirajte limunovom koricom

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.