Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mario Mihelj, glavni chef El Tora i Mareda, koji se danas službeno otvara, nikad nije bolje kuhao

mario-mihelj-2

Prije tri ili četiri godine intervjuirali smo Marija Mihelja. Pitali smo ga, među ostalim, kad planira provesti neko vrijeme u inozemstvu, na stažu u zaista velikom svjetskom restoranu. Mihelj je odgovorio da ne planira, jer mu je u ovom trenutku obitelj najvažnija.  Odgovor nas je pomalo začudio. Prvo smo pomislili da Mihelj, jedan od chefova koji su radili s Tvrtkom Šakotom u originalnoj Mundoaki, više nije dovoljno ambiciozan. Vrijeme nas je, međutim, demantiralo. Čovjek koji zbog obitelji nije želio stažirari u inozemstvu, razvio se u jednog od najvještijih hrvatskih chefova.

Mihelj, koji je usput rečeno u El Toru svojedobno ugostio Kolumbijca Leonarda Fonsecu, koji već godinama operativno vodi kuhinju Hiše Franko, danas upravlja s dvije kuharske brigade: jednom u El Toru i drugom u obnovljenom Maredu, koji se u utorak službeno otvara. El Toro i Maredo pripadaju istoj restoranskoj grupi.

Prošli smo tjedan za vrijeme soft openinga dvaput jeli u Maredu. Hama odležana u dry ageru i servirana u zelenom umaku od aromatičnog bilja i agruma jedno je od uzbudljivijih hladnih jela koja se ove jeseni mogu probati u Zagrebu. Mnogo mente hami daje notu životnosti i veselja. Zadimljeni tartar biftek na prepečenom kruhu iz Bread Cluba instantni je bestseller: u probnom su se tjednu naručivali deseci porcija. Rezanci koje rade u restoranu, posluženi s dagnjama dimljenima u Green Eggu, jakovskim kapicama i posipom od pancete još su jedan zajamčeni veliki hit.

Savršeno pečeni janjeći kotleti i tomahawk steak (Maredo drži pet ili šest odležanih steakova) podrazumijevaju se kad je riječ o chefu Mihaljeva znanja, no želimo podsjetiti na zadimljene patlidžane s humusom, malo remek djelo istočne mediteranske kuhinje, koje se naprosto mora probati.

Mario Mihelj nikad nije bolje kuhao. Poslije prvog jelovnika za novi Maredo Mihelj počinje raditi na jesensko-zimskom meniju za El Toro. Maredo će biti otvoren do vrlo kasno. Petkom i subotom u restoranu, koji ima vlastiti parking blizu Cibone, nastupat će i DJ. Osim toga, uz rezervaciju za ručak Maredo svim gostima osigurava besplatni parking. Svakako je dobro da Zagreb dobiva veoma ambiciozan gastrotainment restoran s neobično ukusnom i kompleksnom hranom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.