Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVO ISTRAŽIVANJE Prvi put su snimljene reakcije još nerođene djece na hranu. Bebe osjećaju okuse od 24. tjedna trudnoće

Prije osam godina veliko su zanimanje izazvala znanstvena istraživanja koja su ukazala da sklonost i nesklonost određenoj hrani kod djece počinju još prije rođenja i da na njih mogu utjecati razni faktori, uključujući majčinu prehranu. Zahvaljujući novim tehnologijama znanstvenici su uspjeli prvi put napraviti snimke za koje tvrde da pokazuju izravne reakcije nerođenih beba na okuse. Drugim riječima, što god da izrazito ne volite jesti, averzija je možda počela dok ste ležali u maminom trbuhu. 

Snimanja su napravljena na Sveučilištu Durham pod vodstvom profesorice Nadje Reissland. Rezultati su objavljeni u časopisu  Psychological Science. Znanstvenici su primjetili da se aromatski spojevi koji nastaju prehranom majke mogu pronaći u plodnoj vodi. Slijedom toga, tek nastali okusni pupoljci bebe već u 14. tjednu trudnoće mogu registrirati okuse, a od 24. tjedna aromatske molekule. 

Znanstvenike je nadalje zanimalo mogu li bebe prije rođenja osjetiti razliku među okusima. Napravili su ultrazvučne snimke s gotovo 70 trudnica u dobi od 18 do 40 godina na sjeveroistoku Engleske. Trudnice su podijelili u dvije grupe. Jedna je grupa uzela kapsule s prahom dehidriranog kelja 20 minuta prije ultrazvuka, a druga prah od mrkve. Pregledali su i arhivske snimke 30 žena kojima nisu dane nikakve kapsule. Sve su zamoljene da se suzdrže od jela i pića  sat vremena prije snimanja. Zatim su ponovno analizirali sliku po sliku bilježeći različite pokrete lica beba, uključujući kombinacije koje su podsjećale na smijanje ili plakanje. Ukupno,  ispitali su 180 snimaka 99 beba skeniranih u 32 tjedna, 36 tjedna ili u obje vremenske točke. Ustanovili su da su bebe dvaput češće radile grimase plača kad je majka konzumirala kapsulu kelja u usporedbi s kapsulom mrkve ili ništa. Međutim, kada je majka konzumirala kapsulu mrkve, fetusi su poprimili izraz lica sličan smijehu otprilike dva puta češće nego kada je majka progutala kapsulu kelja ili nije progutala kapsulu. Dr. Benoist Schaal, autor znanstvenog rada iz Centra za okus i ponašanje pri hranjenju na Sveučilištu u Burgundiji, rekao je za Guardian da je jasnoća rezultata iznenađujuća.

“Snimke ukazuju da je beba i prije nego majka dovrši obrok već svjesna ili može osjetiti što je majka pojela”, rekao je. Beyza Ustun, prva autorica istraživanja, rekla je da na sveučilištu sada žele istražiti reakciju beba na različite okuse neporedno nakon rođenja. “Zanima nas hoće li njihove reakcije na određene okuse kojima su bile izložene prije rođenja imati veze s reakcijama na te iste okuse nakon rođenja. Recimo, hoćemo li vidjeti manje negativnih reakcija na kelj kod beba koje su njegovu okusu bile izložene prije rođenja.” Autori smatraju da ova studija biti i doprinos u raspravi o prehrani trudnica.  “Iz drugih istraživanja znamo da ako se majka hrani raznovrsno beba je nakon rođenja manje izbirljiva u jelu.” Zaključci ovog istraživanja jesu na tragu prethodnih, uz neke tehničke ograde vezane uz metodologiju.  Dakle, ako se želite poštedjeti maratonskih pregovora i izmišljanja igara da biste dijete nagovorili da jede, počnite razmišljati na vrijeme. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.