Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Express u Petrinjskoj vjerojatno je najbolji bar u centru Zagreba

Chef Filip Horvat, čovjek koji zna, u zadnjih nam je par tjedana nekoliko puta ishvalio Express u Petrinjskoj, a posebno njihov koktel Štrukaniji   pelin. Pa smo danas oko četiri, vraćajući se s odličnog i preobilnog ručka na Trešnjevci, svratili  osvježiti se u Expressu. Express izgleda prosječno, gotovo nevidljivo: dosadni stolovi na terasi i neutralni interijer. Ali, lista pića je izvrsna, a izvedba senzacionalna.

Naručili smo Mexcal, koktel od mezcala, kadulje, đumbira i limete, koji košta 64 kune. Mexcal je istodobno zadimljen, ljut, visokoalkoholan, svjež i raskošan: budući da smo ručali dimljeni tartar  biftek, Mexcal se doimao kao tekuća verzija zadimljene, odležane, propisno začinjene sirove govedine. Mexcal bismo definitivno željeli probati uz tartar biftek. Mexcal potpisuje barmen Ivan Leko koji u Expressu radi najmanje pet godina: vrlo je malo barmena koji su tako dugo lojalni jednom baru.

Express miješa ukupno 14 koktela po cijenama od 44 do 72 kune, a uz Mexcal najprivlačniji djeluju luksuzni Negroni s Mulassanovim bitterom i Štrukaniji pelin. Express se može pohvaliti kratkom ali odličnom kolekcijom malt whiskyja,  koja obuhvaća čak i slavni, skupi  Kavalanov Soloist Vinho Barrique. Izbor ginova i rumova također je reprezentativan dok je pivo ograničeno na samo jednu,  prosječnu craft pivovaru. Vina gotovo da i nema, što je prilično loše.

Zato je izbor čajeva ekstenzivan i zanimljiv, a tu su još i dobre kave, vruće čokolade i kućni ledeni čajevi koji izgledaju poput ozbiljnih koktela. Express u Petrinskoj, neovisno od ignorantskog stava prema pivu i vinu, vjerojatno je najzanimljiviji bar u strogom centru Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.