Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

28. rujna počinje zagrebački Food Film Festival. Evo što će biti na kino platnu i kućicama

Food Film Festival svojim je nepobjedivim konceptom kina na otvorenom i piknika u gradskom parku uspio preživjeti lockdowne i vraća se na Zrinjevac. Ove godine trajat će od 28. rujna do 4. listopada. Izbor filmova dobar je ako vam je promaklo nešto od hitova ili u zanimljivijem ambijentu želite ponovno pogledati neki inteligentniji film.

Prikazuje se ukupno osam blockbustera i nagrađivanih filmova. Uz filmove na Zrinjevcu ćete moći jesti pizze, burgere, wokove, kolače, sladolede i Beg’sov već poznati plant based meni koji uključuje i tacose, jedno od najpopularnijih jela prošlog Fuliranja. Osim Beg’sa nastupaju  RougeMarin, Wok by Matija, Amelie, Bit Burger, Mangosta, Tipsy i Shark. Evo što će se prikazivati na ovogodišnjem Food Film Festivalu Zagreb, koji spoznorira Coca Cola.  

Elvis

Vizualni rollercoaster Baza Luhrmanna vrlo slobodno pristupa faktografiji o životu Elvisa Presleya, ali je manijakalno precizno i točno fokusiran na jedino što je kod Elvisa bilo bitno: njegov spirit, duh, karizmu koji se nakon njegove smrti u rocku više nisu ponovili.  

Kralj Richard

Obiteljska produkcija Serene i Venus Williams ne može prestati ubirati plodove idealnog tajminga. Od šamara na dodjeli Oscara do povijesnog zadnjeg Sereninog meča i oproštaja na US Openu, King Richard ne gubi na relevantnosti. Što god mislili o Willu Smithu, u Kralju Richardu je rasturio i dobio Oscara. Iako su ga sestre Williams zamislile kao priču o sudbinskoj pobjedi, Kralj Richard namjerno ili nenamjerno dosta govori o mrakovima američkog društva i teniskog biznisa. 

Paralelne majke

Almodovar i Penelope Cruz, praktički još jedna obiteljska produkcija. Penelope je za ovu ulogu proglašena najboljom glumicom na venecijanskom festivalu, a film, stilski netipičan za Almodovara, dobio je mješovite kritike. Junakinje su Janis, srednjovječna fotografkinja koja ostane trudna s ljubavnikom i želi roditi kao samohrana majka i Ana (Milena Smit), tinejdžerka koja zatrudni nakon pijanog grupnog seksa. Njih dvije, žene iz dvije generacije i dva svijeta, sreću se u sobi rodilišta i rode na isti dan. Tu priča tek počinje.

Encanto

Kako se spašava čarolija? Najveći animirani fenomen nakon Frozena, Encanto je film pun duše i osjećaja koji daleko nadilazi žanr filmova za djecu i osim klišeizirane posvete latino kulturi pametno govori o temama nesavršenosti, pripadanja, obitelji, nadi…ukratko o tabu temi istinske konekcije u vremenu diskonekcije. 

Veliki gazda

Španjolski kandidat za Oscara s Javierom Bardemom u ulozi Blanca, vlasnika obiteljskog biznisa koji želi dobiti nacionalnu nagradu za poslovnu izvrsnost. Ništa, naravno, ne ide po njegovu planu i sve se pretvori u duhovitu kritiku kapitalizma, suvremenog biznisa i polumračnu komediju.

Talijanska priča 

Toskana, sunce, čempresi, otmjena stara vila, Liam Neeson, malo lingvističkih i kulturnih nesporazuma…ništa u ovom feelgood filmu ne može krenuti krivo jer je riječ o jednom velikom i vrlo ugodnom ziceru.

Predivan život

Romantična komedija o čangrizavom sredovječnom Victoru (neodoljivi Daniel Auteuil) kojeg nakon što ga žena izbaci iz kuće poduzetnik Antoine upozna s neobičnom zabavom: Antoine klijente vodi u prošla vremena po njihovu izboru, kroz elaborirane filmske produkcije koje realizira oko njih. Victor se odluči vratiti u 70-te kad je upoznao svoju ženu, ali granice se brzo pomute i više nitko ne zna što je prošlost a što sadašnjost.  

Okus gladi 

Jedini film na Food Film Festivalu posvećen hrani, Okus gladi je danski projekt o restoranu Malus, koji vode antropologinja Maggie i njen muž, slavni chef Carsten. Maggie je zadužena za kulturalne reference i jedinstvenu atmosferu, Carsten za hranu, foodieji iz cijelog svijeta hodočaste u Malus. Imaju sve, uključujući dvoje djece, ali ne i Michelinovu zvjezdicu. I upravo tu, u patološkoj čežnji (ovdje za zvjezdicom) im je slaba točka koja im može uništiti život. Priča ima potencijal za pravu grčku tragediju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.