Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MALI VODIČ KROZ CIJENE BIFTEKA U ZAGREBAČKIM TRGOVINAMA Kilogram košta od 214 do 300 kuna

biftek

Biftek je, navodno, komad mesa koji je najviše poskupio zbog inflacije. Neki ugostitelji tvrde da se nabavna cijena bifteka udvostručila. Kako bismo provjerili maloprodajne cijene goveđeg filea, ovih smo dana obišli više zagrebačkih supermarketa i tržnica. Cijene bifteka jesu značajno više nego krajem prošle godine, ali se definitivno nisu udvostručile. Zanimljivo je, međutim, da u mnogim mesnicama bifteka naprosto nema.

U utorak ujutro na tržnici Kvatrić nismo uspjeli pronaći ni jedan jedini biftek. U kultnoj mesnici Meseko na Kvatriću nismo, među tridesetak izloženih cijena mesa, uočili cijenu za biftek, dok je cijena za teleći file kojeg danas također nije bilo, ostala vidljivo istaknuta: 200 kuna. S obzirom na tu cijenu, biftek u Meseku vjerojatno košta oko 300 kuna. U ovom pregledu nismo uzeli u obzir cijene bifteka u butiknim mesnicama poput The Meata i T Bonea, jer se tu radi o konfekcioniranom, pažljivo očišćenom mesu uglavnom narezanom na steakove, koje je, naravno, mnogo skuplje nego kad se kupuje biftek u komadu ili pola bifteka. Načelno govoreći, cijene bifteka u komadu u Zagrebu se kreću između 214 i 300 kuna.

1. Rigeta, Maksimirska, 214 kuna

Rigeta je mala mesnica u Maksimirskoj s velikim pogonom na Žitnjaku. Krave se uzgajaju u Slavoniji. Prije godinu dana biftek u Rigeti koštao je oko 160 kuna, što znači da se radi o 30 postotnom poskupljenju .

2. Konzum Black, Radnička, 238 kuna

U najboljem Konzumovu supermarketu u ponedjeljak smo pronašli svježi biftek za 238 kuna, uz važno ograničenje. Kraj cijene je pisalo: komadi do 1,8 kilograma. Mali su bifteci manje cijenjeni. Svejedno, ovdje je riječ o najskromnijem rastu cijena budući da je Konzum oko Božića prodavao bifteke za 218 kuna.

3. Spar, Banjavčićeva, 255 kuna

U petak 16. rujna u Sparu smo pronašli veliki, svježi biftek za 255 kuna. Budući da je Spar lani prodavao biftek za oko 200 kuna, ovdje je riječ o 25 postotnom poskupljenju. Ljubazni mesari u Sparu u Banjavčićevoj vješto čiste biftek do zadnjih tragova srebrne opne.

4. Miramare, Dolac, 295 kuna

Miramare ja najbolja mesnica na Dolcu. Miramare drži vrlo dobro, katkad odlično meso koje se na zahtjev čisti pred kupcem. Prije manje od godinu dana biftek u Miramareu koštao je oko 200 kuna, što znači da se radi o pedesetpostotnom poskupljenju.

5. Druge mesnice na Dolcu, između 280 i 300 kuna

Neke mesnice na Dolcu boje se efekta visoke cijene pa ne ispisuju cijenu bifteka nego morate pitati prodavača. Na četiri mjesta rekli su nam da biftek košta 280, pa 290, 295, pa 300 kuna. Među ispisanim cijenama, dvaput smo uočili 300 kuna. I tu se, dakle, radi o 50-postotnom rastu cijena u usporedbi s lanjskom godinom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.