Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Za ovu pizzu sa školjkama Njujorčani se naručuju dva dana unaprijed. Priča iza nje još je luđa

“Ova pizza neće vidjeti kutiju, “ zaklinje se na Instagramu Andrew Belluci, poznati njujorški pizzaiolo. Njegova pizza sa školjkama u pizzeriji koju je nedavno otvorio u Astoriji najveći je hit koji je njujorška scena imala. Potražnja je tolika da kupci svoje pizze moraju rezervirati 48 sati unaprijed i mogu ih jesti samo kod Belluccija. Nema dostave.

Belluccijeva pizzerija još je u fazi soft openinga iako pizze isporučuje već nekoliko mjeseci. A najpoznatija, Bellucci’s Clam Pie sa školjkama iz Connecticuta, pecorinom, češnjakom, limunom, peršinom, svježim origanom i maslinovim uljem, napravljena s posebnim tijestom koje ostaje hrskavo i ukusno pod svim ovim teškim sastojcima, nije samo komercijalno važna već i simbol velike Bellucijeve pobjede.
Prošle godine, naime, u Astoriji je bjesnila najžešća svađa goju gradska scena pizza pamti, a nije ih bilo malo. Bellucci je imao pizzeriju s Leom Dakmakom. Zvala se Bellucci Pizza. Bili su suvlasnici, a Bellucci je bio glavni pizziolo je je imao izvrstan pedigre iz ikonografskih njujorških pizzerija Lombardi’s i Joe’s. Neki njujorški gastro novinari tvrde da je Bellucci promijenio scenu pizze u New Yorku. 

Belluccijeva i Dakmakova pizzerija odlično je radila ali njih dvojica su se toliko posvađali da su od svega odustali nakon nekoliko mjeseci. Bellucci je otišao i doslovno par blokova dalje otvorio  svoju pizzeriju, Belluci’s Pizzerija. Tako su jedno vrijeme parsto metara jedna od druge radile dvije pizzerije skoro istog imena, s vrlo sličnom ponudom. I Bellucci i Dakmak su prodavali svoj popularni Vodka-Roni slice. Situacija je zbunjivala kupce. Dakmak je tužio Belluccija da mu je ukrao ime pizzerije.

Prvu prednost stekao je Bellucci kad je ukinuo prodaju pizza na kriške jer one nikad ne mogu biti iste kao cijela pizza tek izvađena iz peći. Nadalje, Bellucci je uvijek u pizzeriji i prije Dakmaka je uveo pića. Bellucci je ispravno shvatio da ako želi pobijediti u ratu s Dakmakom gostima mora ponuditi autentičnost i kvalitetu. Što je više mogao udaljio se od komercijale na kojoj su temeljili svoj nekadašnji zajednički biznis. Bellucci je imao još jednu prednost, životnu priču idealnu za marketing. Redatelj David Shapiro o njemu se snimio seriju Untitled Pizza Movie.

Andrew Bellucci nije kuhar po obrzovanju. Završio je pravo i 80-tih radio kao direktor ureda odvjetničke tvrtke Newman Schlau Fitch & Lane. Na toj poziciji krivotvorio je potpise partnera i lažno naplaćivao klijentima tvrtke dodatne sate i tako u džep stavljao stotina tisuća dolara. Trošio je nesmiljeno, čak je za svoje kolege koje je potkradao priređivao partyje u uredu. 

Nakon što je napustio firmu Bellucci je pobjegao u Francusku, gdje je postao kuhar. Radio je u nekoliko Michelinovih restorana i po povratku u New York zaposlio se u Spring Streetu, gdje su ga vlasnici zamolili da osmisli meni za kasne noćne sate. Bellucci je na meni stavio pizzu i tako se zainteresirao za taj žanr.  Godine 1994. pomogao je vlasnicima pizzerije Lombardi’s da ožive pizzeriju, koja je uskoro postala jedno od najvrućih mjesta u New Yorku. Baš kad je Bellucci počeo uživati u statusu pizzaiola koji je promijenio standarde njujorške pizze, našla ga je policija. Agenti su došli u Lombardi’s, naručili pizze i uhitili ga. “NIsu ni platili,” pričao je kasnije Bellucci, “Još mi duguju 20 dolara plus kamate.”

Priznao je krivnju za 54 točke optužnice za prijevaru i dobio 13 mjeseci zatvora. Restoranska zajednica bila je u šoku. New York Times, koji je pisao ode Belluccijevom znanju o pizzi, objavio je članak u kojem ga je optužio da je izmislio dijelove svoje biografije, da nije rođen u Bronxu i da je preuveličao svoju ulogu u preporodu Lombardi’sa.  U zatvorima su ga raspoređivali u ćelije s talijanskim mafijašima. Neke pizze koje danas prodaje nazvane su po njegovim cimerima. Nakon što je izišao iz zatvora putovao je po Aziji, a zatim se vratio u New York pokušati još jednom. Kune sa da danas sve radi potpuno legalno i spreman je ponovno mijenjati standarde. Ovoga puta, osim rigorozne tehničke izvedbe, njegove pizze svi žele zbog bogatih okusa i dekadencije koje utjelovljuje njegova pizza sa školjkama. Bellucci je kroz svoje avanture ipak nešto naučio. Život je za uživanje. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.