Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Usred smo Negroni Weeka. Ovo su najbolji hrvatski barovi u kojima ga možete obilježiti 

Negroni Week održava se već desetu godinu zaredom u počast jednom od najslavnijih koktela u povijesti, velikom Negroniju. No, u pozadini priče zapravo je inicijativa prikupljanja novčanih sredstava namijenjenih dobrotvornim ciljevima.

Projekt, zapravo danas i pravi pokret, pokrenuo je 2013. godineImbibe, doista fantastičan magazin koji promiče ideju Liquid Culture, kulturu pića od destilata, piva i vina do kava i čajeva, idejnog začenika James Bearda. U startu je u Negroni Weeku sudjelovalo otprilike 120 barova koji su se pridružili inicijativi, dok danas tu obitelj čine njih tisuće, uz ukupno prikupljenih više od 3 milijuna američkih dolara.

Od samoga početka akciju uz Imbibe vodi i Campari, proizvođač jednog od tri ključna sastojka Negroni koktela. Ove se godine ciljano prikuplja novac za Slow Food pokretu i organizaciju.

negroni-povijest

Slow Food je 1986. pokrenuo talijanski aktivist Carlo Petrini kao otpor korporatizaciji hrane i velikim fast food lancima. Slow Food odavno nadišao definiciju pokreta, on je danas globalna filozofija koju pokušava oponašati i industrija, a Petrini je jedna od apsolutno najutjecajnijih figura suvremene gastronomije. Slow Food promiče kulturnu i biološku raznolikost hrane, tradicionalnih kuhinja, održivost i, danas posebno važno, pravednu prehrambenu politiku.

Pravo pitanje je zašto je odabran baš Negroni koktel? Evo i odgovora. Povijest koktela vezana je uz grofa Negronija koji je nekad između 1918. i 1920. godine nagovorio Fosca Scarellija, barmena firentinskog Caféa Casoni, da malo pojača postojeći koktel Americano (vermut aromatiziran biterom). Izbor tog pojačanja bio je, dakako, gin. Problem je što zapravo nije sigurno o kojem Negroniju se radi, grofu Camillu ili generalu Pascalu Olivieru grofu od Negronija. Drugi problem je što se slično piće u isto vrijeme pilo i u Francuskoj pod nazivom Camparinette.

Kako god bilo i koja god verzija bila točna, ključna poveznica bio je i ostao talijanski biter Campari. Upravo zahvaljujući Campariju i rastućoj sceni caféa u poslijeratnom Rimu Negroni je postao zaštitno piće nove klupske kulture koja će pokrenuti čitavu Europu, a i danas je jedno od prepoznatljivih obilježja Rima. Posve jasno, ne smijemo zanemariti ni činjenicu da su rimski Café Dony (jezgro te novonastale kulture) i firentinski Café Casoni bili u vlasništvu iste tvrtke.

Razlog slave je zapravo posve razumljiv. Radi se o izrazito osvježavajućem koktelu, čiji se balans gorčine, slatkoće i kompleksne aromatike može usmjeravati u bilo kojem pravcu. A osnovna formula je više nego jednostavna: 

30 ml crvenog (talijanskog) vermuta

30 ml Campari bittera

30 ml suhog gina 

koji se toče u old-fashioned čašu punu leda i lagano promiješaju … i to je to!

Uobičajeno se kao dekoracija za Negroni koristi korica ili pola kriške naranče, a ponekad se na kraju dodaje i tek malo gazirane vode kako bi neznatno smanjila gorčinu.

Danas je zbog te kompleksnosti Negroni posve sigurno koktel s najviše različitih inkarnacija, čiji broj raste iz godine u godinu. Umjesto Camparija koriste se drugi biteri, izbor ginova i vermuta je enorman, a sve češće se koriste čak i bijeli vermuti (za White Negroni). Sve više je i infuzija, dodavanja likera ili kave, dok posebnu kategoriju čine popularni pre-batched Negroniji odležani u drvenim bačvama. Nedavno smo tako kušali čitav niz koktela koji Negroni koriste kao polaznu ideju, ali umjesto gina koriste rum, vodku ili čak mezcal. Zapanjujuće je da je još uvijek najčešća gotovo neizmjenjena osnovna formula. 

NEGRONI WEEK traje od 12.09. do nedjelje 18.09. Ovogodišnjoj inicijativi se pridružilo 15 hrvatskih barova od Zagreba, Rijeke, Zadra i Splita do Hvara. 

Popis dajemo u nastavku i preporučujemo odlazak u barem jedan od njih, jer se radi redom o visoko profesionalnim barovima i vrhunskim barmenima. Mi smo već posjetili zagrebački Blend Bar, projekt Filipa Lipnika, jednog od najkompetentnijih barmena hrvatske scene.

ZAGREB 

BLEND BAR, Gundulićeva ul. 33

CHEVOS GRILL, 1 Adamičeva ul. 1

DEŽMAN MINI BAR, Dežmanova ul. 3

KAVKAZ, Trg Republike Hrvatske 1

LANDSKY BAR, Ozaljska ul. 146

NOEL, Ul. popa Dukljanina 1

PEACHES & CREAM BAR, Krapinska ul. 8

ROOTS – JUICE & COCKTAIL BAR, Tomićeva ul. 5

RIJEKA

APOTHECA, Ante Starčevića 3c

NEBO RESTAURANT & LOUNGE BY DENI SRDOČ, 9 Opatijska ul. 9

ZADAR

COLONNA BAR&CAFFE, Ul. Ilije Smiljanića 2

SPLIT

BOKERIA KITCHEN & WINE, 8 Domaldova ul. 8

THE DALTONIST CRAFT BAR, Hrvojeva 10

PIZZERIA BOKAMORRA, Trumbićeva obala 16

HVAR

KA’LAVANDA BAR, 7 Dr. Mate Miličića

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.